Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Een tijdje terug vond het Spellenspektakel 2019 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Liefhebbers van bordspellen konden voluit genieten en een van de vele nieuwe spellen uitproberen, strijden tegen anderen in kampioenschappen of gezellig een spel doen met elkaar. Hieronder lees je een korte impressie van ons bezoek aan deze beurs.

Het Spellenspektakel 2019 was een gezellige bijeenkomst van bordspel-liefhebbers die allemaal lekker hun eigen ding konden gaan doen. Het was leuk om wat rond te lopen, her en der een spel uit te proberen of wat plezier te beleven met een reuzevariant van bijvoorbeeld Carcasonne. Ook waren er aardig wat Nederlandse bordspel-makers aanwezig, iets wat op een groter evenement zoals Spiel niet veel aan bod komt. Zo hebben wij van Nederlandse bodem Oh, Fox!, Konumo Batalo en een variant op schaken dat Twister Chess heet gespeeld. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat het praktisch in onze eigen achtertuin was.

Het was vrij druk op de beurs, waardoor het verplaatsen van de ene naar de andere stand soms langer duurde dan we hoopten. Dat is natuurlijk ook een goed beeld, want dat laat zien dat bordspellen nog steeds immens populair zijn. Uitgevers waren aanwezig om hun nieuwe spellen aan te prijzen met als voordeel dat je ze vaak van te voren kon testen, zodat je zeker weet of je een spel leuk genoeg vindt om aan te schaffen. Verder waren verschillende mogelijkheden om mee te doen aan allerlei kampioenschappen zoals bijvoorbeeld het NK Catan of het NK Paco Sako. Dat laatste is een moderne twist op schaken, waarbij je de stukken omarmt in plaats van slaat, om zo vrede te vormen in plaats van stukken uit te schakelen.

Het evenement kwam wel met wat nadelen. Ten eerste vindt het twee weken na Spiel plaats, waardoor het lastig is niet te vergelijken als je naar allebei gaat. Dat Spellenspektakel 2019 veel kleiner is, is niet te ontkennen. Wij waren er eigenlijk binnen een paar uur al op uitgekeken, ondanks dat we op Spiel na vier dagen nog steeds dingen hadden die we eigenlijk nog wilden doen. Dat komt omdat alles in een klein zaaltje is, maar ook omdat het grootste gedeelte van de aanwezige spellen niet nieuw waren. Er was redelijk wat ruimte besteed aan Keyforge en Magic, en ook Exploding Kittens en Jungle Speed stonden in de spotlight. Niets mis mee, maar dat zijn wel allemaal spellen die het grootste gedeelte van de bezoekers toch al minstens een beetje bekend mee zijn. Wel fijn dat er voor bezoekers genoeg ruimte was om deze spellen met anderen te doen.

Doordat je bordspellen kunt uitproberen, voorkom je mogelijk een miskoop. Zo probeerden wij Berenpark, waarbij je je eigen opvang voor beren mag maken, door middel van allerlei blokken. Je moet ervoor zorgen dat deze beesten goede zorg ontvangen, maar ondertussen moet je ook het publiek tegemoet komen. Door de juiste afweging te maken tussen aandacht voor het publiek en zorg voor de beren, scoor je punten. Een leuk en laagdrempelig spel waarbij toch enig tactisch spel aan bod komt. Lees binnenkort de review van dit bordspel op onze website.

Ook probeerden wij Nyctophobia, een spel waarbij je ‘blind’ speelt. Er is een jager die mag kijken en de andere spelers zijn ongelukkige slachtoffers. Die moeten door middel van duisternis, gesimuleerd door een brilletje waardoor je niks meer ziet, aftasten in welke richting hun personage kan gaan in het bos, om te kunnen ontsnappen met een auto. Voelt een speler aan de jager-pion, verliest deze direct een leven. Het was spannend om niks te zien en te moeten voelen welke richtingen vrij waren, zeker als er een jager kon staan. Dit zou wel eens het eerste complexe bordspel kunnen zijn waar blinde mensen ook aan mee kunnen doen.

Een absolute topper was de Budgetspelen-stand. Mensen konden van tevoren inschrijven met spellen die ze niet meer willen, en prijzen waarvoor ze verkocht worden. Aan het begin van de dag laat je je spellen achter, en aan het einde van  de dag ga je weer langs en hopelijk krijg je dan wat geld in de poot gedrukt. Voor de moeite wordt 10% van de winst aan een goed doel, de stichting Right to Play, dus de verkopers verdienen er zelf helemaal niets aan!

Wij vonden het Spellenspektakel 2019 dan ook een geslaagde dag, met veel nieuwe indrukken en nieuwe spellen, en hopen dat bordspel-fanaten het naar hun zin hebben gehad. Het is in ieder geval duidelijk dat bordspellen nog steeds fanatiek worden gespeeld in Nederland en dat er ook steeds meer nieuwe spellen bedacht worden. Wij kijken uit naar volgend jaar, waar de beurs hopelijk iets meer ruimte krijgt en het een iets unieker karakter ten opzichte van Spiel.