Doorgaan naar artikel
Arran Winmai
Arran Winmai
Bordspellenredactiemanager, gameredacteur
Profiel

Omdat wij bij NWTV tegenwoordig ook over bordspellen schrijven werden we uitgenodigd voor de Speelgoed van het Jaar-uitreiking. Dat vonden we wel interessant, dus ben ik op pad gegaan om er een stukje over te schrijven. Bovendien schreven we eerder dit jaar al een stuk over genomineerde spellen van Asmodee, dus ik was wel benieuwd naar de winnaars.

Het evenement vond plaats in Nemo Science Museum. Je weet wel, dat rare gebouw naast Amsterdam Centraal. Voor de uitreiking moest ik mij om kwart voor drie melden, maar vanaf 13:00 uur mocht ik ook het museum in. Voor de mensen die er nog niet eerder zijn geweest: Nemo is eigenlijk een grote speeltuin vol met speelgoed waar kinderen iets van leren. Na een kort rondje besloot ik dat ik toch iets te oud was om mee te doen met het gespeel, dus ben ik op het dakterras gaan zitten met warme chocolademelk en een gebakje. Het weer was goed, en het uitzicht was aardig. Vooral leuk om te zien waren het drijvende restaurant en een replica van een oud schip.

Om twee uur begon de presentatie van een kettingreactie. In eerdere bezoeken vond ik dat altijd het hoogtepunt van een dagje Nemo, dus om vijf voor twee sloot ik me bij de menigte aan. Ook deze keer was het weer leuk om naar te kijken. Maar wat eigenlijk nog leuker was, was uitvogelen hoe de kettingreactie zou gaan lopen. Als je na wat gepuzzel precies weet hoe alles gaat lopen voel je je, zelfs als volwassene, toch weer even wat slimmer.

Na de kettingreactie heb ik mij gemeld bij de balie. Daar ontving ik een badge en mijn spullen kon ik achterlaten bij de garderobe. Op de eerste verdieping was een cafétje voor ons gereserveerd. Daar stonden speelgoed en spellen uitgestald en er waren wat dames die nieuwsgierige bezoekers uit gingen leggen hoe ze werken. Ik heb bijvoorbeeld Slide Quest gespeeld met twee meiden en de Marketing Manager van 999 Games. Hartstikke leuk!

Speelgoed van het Jaar 2019

Om drie uur begon de uitreiking dan daadwerkelijk. Het werd gepresenteerd door Chazia Mourali. Die kennen jullie misschien wel van De Zwakste Schakel. Zij vertelde wat over kinderen, en het thema van dit jaar. Het thema was geluid, en het voornaamste was dat het ingezet kan worden om kinderen gerust te stellen, of om ze sociale vaardigheden te leren. Na een tijdje werd een kinderpsycholoog op het podium geroepen, en die kon ons alles in wat meer detail uitleggen. Dat was allemaal erg interessant, en het was leuk en leerzaam om naar te luisteren.

Vervolgens begonnen de uitreikingen. Elk genomineerde spel of speelgoed werd even kort geïntroduceerd, zodat iedereen een idee had wat het is. Voor elke leeftijdscategorie mocht een kind van die leeftijd de prijs aan de winnaar geven. Dat was natuurlijk erg schattig, al ging het bij de jonge categorieën wel een beetje moeizaam. Een enkele uitgever beloofde het kind zelfs een kopie van het spel. Voor ons waren vooral de categorieën 10-11 jaar, 12-17 jaar en 18+ interessant. Daar waren namelijk uitsluitend bordspellen genomineerd.

Speelgoed van het Jaar 2019

Uiteindelijk won De Kwakzalvers van Kakelenburg bij de categorie 10-11 jaar. Hartstikke mooi, want dat vind ik persoonlijk een top spel. Rolit werd verkozen tot het beste spel voor kinderen tussen de 12 en 17 jaar en Escape Room: The Game 2 Players werd de winnaar van de 18+-spellen. Wil je weten welke spellen allemaal genomineerd waren, en wie de winnaars waren? Dat kan allemaal hier gevonden worden.

De Speelgoed van het Jaar 2019-uitreiking was een erg leuk evenement waar bezoekers wat leerden over de achterliggende gedachten van spellen. Ook werd het leuk gepresenteerd en was er wat tijd om spelletjes te spelen, wat altijd goed is. Volgend jaar zijn we er hopelijk weer!