Doorgaan naar artikel
Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot – Deluxe Edition
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Layton's Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot - Deluxe Edition was natuurlijk al een prima spel voor de 3DS en dat blijft het ook nu het beschikbaar is voor de Nintendo Switch. Mocht je het origineel hebben gespeeld, dan biedt deze versie, buiten wat nieuwe puzzels, weinig extra.

In 2007 verscheen Professor Layton and the Curious Village, het eerste deel in de Professor Layton-serie, voor de Nintendo DS. Twee jaar later kwam het vervolg in de vorm van Professor Layton en de Doos van Pandora en dat was ook het eerste deel dat volledig in het Nederlands was ingesproken. Inmiddels zijn er vele games verschenen, waaronder Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot voor de Nintendo 3DS. Helaas mist de populaire Nintendo Switch nog een game uit de franchise of liever gezegd, miste. Want vanaf nu is Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot – Deluxe Edition te spelen op de console van Nintendo. Wij mochten met de game aan de slag en keken of het de moeite waard is.

Katrielle is de dochter van de beroemde professor Layton en ze probeert haar eigen kantoor op te zetten in London. Als vrij snel ontmoet ze een hond die ze de naam Sherl geeft. Binnen de kortste keren krijgt ze ook haar eerste opdracht: een van de wijzers van de Big Ben is verdwenen, vlak voordat er een belangrijk iemand naar de Engelse hoofdstad komt. Het is het begin van de avonturen die Katrielle zal beleven in dit spel.

Voor wie weleens een Professor Layton-spel heeft gespeeld, zal het allemaal heel vertrouwd aanvoelen. Voer gesprekken met verschillende personages, onderzoek gebieden met je loep, verzamel hintmuntjes (voor het verkrijgen van hints bij een puzzel) en los puzzels op. De tekenstijl van deze game komt op de Nintendo Switch helemaal goed tot zijn recht, want de console heeft een veel mooier beeld dan de 3DS en je kunt het voor het eerst ook op het grote scherm spelen.

Het verhaal is niet heel erg spectaculair, maar de personages maken het wel leuk. Vooral de sarcastische Sherl zal met enige regelmaat een glimlach op je gezicht toveren. De dialogen moeten je wel liggen, want het spel bevat er enorm veel. En als we zeggen veel, dan bedoelen we echt enorm veel. Het lijkt soms alsof je meer bezig bent met het voeren van gesprekken, dan met het oplossen van puzzels. Als je daar niet zo van houdt, dan kan het op een gegeven moment wel wat vervelend worden.

Natuurlijk draait het grootste gedeelte van de gameplay om puzzels en daar zitten er weer genoeg van in. De Switch-versie heeft zelfs veertig meer dan het origineel en het bevat de meeste puzzels in een Layton-spel ooit. Het niveau van de puzzels lijkt wel wat eenvoudiger te zijn geworden ten opzichte van de Nintendo DS-spellen, maar er zitten wel een aantal breinbrekers tussen. Wat jammer is, is dat de uitleg niet altijd even duidelijk is, waardoor je regelmatig een hulpmuntje moet inzetten. Dat is niet erg als je echt vast komt te zitten, maar wel zonde als de vraag gewoon niet duidelijk is.

Naast de nieuwe puzzels, bevat deze editie ook wat verschillende outfits voor Katrielle, maar wij vragen ons sterk af waarom het überhaupt in dit spel zit. Het voegt gewoon niks toe om je personage te kunnen versieren in een game als deze. Gelukkig zit het ook niet in de weg en is het gewoon een extra optie.

Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot brengt de Layton-games eindelijk naar de Nintendo Switch en dat kunnen wij alleen maar toejuichen. De Deluxe Edition bevat flink wat extra puzzels en extra outfits voor Katrielle. De extra puzzels zijn zeer welkom, maar datzelfde kunnen we niet zeggen over de outfits. De mooie tekenstijl komt op de Nintendo Switch beter tot z’n recht dan op de Nintendo 3DS en het is mooi dat we het nu eindelijk op het grote scherm kunnen spelen. Mocht je het avontuur al eens op de 3DS hebben beleefd, dan is er niet veel reden om deze versie aan te schaffen. Heb je dat niet gedaan en ben je fan van deze reeks, dan hoef je niet lang na te denken over de aanschaf.