Doorgaan naar artikel
Razer Tartarus Pro
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

De Razer Tartarus Pro is een geweldig apparaat dat voor het gamen je toetsenbord vervangt. In ruil daarvoor krijg je heerlijke toetsen en een ongeëvenaard comfort.

De Razer Tartarus Pro is een zogeheten ‘keypad’, een los apparaat dat puur voor gamen je toetsenbord vervangt met een compacter stuk hardware. Eerder kwam Razer al met de Tartarus en de Tartarus V2. Wij hebben de nieuwe en ultieme versie, de Tartarus Pro, uitvoerig getest.

Razer Tartarus Pro vooraanzicht

Na meer dan twintig jaar op pc gegamed te hebben met muis en toetsenbord, voelt het enorm onwennig om je trouwe toetsenbord in te ruilen voor een keypad. De Tartarus Pro voelt wel oké aan, maar de eerste twee tot drie dagen drukken we regelmatig nog de verkeerde toets in per ongeluk en kost het gebruik van het apparaat eerder meer moeite, terwijl het juist gemak zou moeten brengen.

Na wat rond gespeeld te hebben met de settings, een paar keybinds veranderd te hebben in onze dagelijkse MMORPG (Final Fantasy XIV, in dit geval) en zo’n drie dagen gewend te hebben, merken we echter iets opvallends: we kunnen niet langer zonder de Tartarus Pro leven. Verkeerde knoppen worden niet langer ingedrukt en we ervaren een ongekend comfort bij het gamen. De in eerste instantie wat rare vorm, blijkt juist enorm ergonomisch te zijn. Door de vorm en het kussentje voor je handpalm, is het na wat te wennen vele malen prettiger dan het gebruiken van een gewoon toetsenbord.

Het scheelt ook dat de knoppen erg lekker aanvoelen. Alhoewel je via een klik duidelijk de feedback krijgt dat een knop ingedrukt is, gebeurt het zodanig geleidelijk en zacht dat het veel minder plotseling en ruw aanvoelt dan met een standaard mechanisch toetsenbord. Bijzonder is dat de keypad ook verschillende gradaties van ‘een knop indrukken’ kan herkennen. In eerste instantie is dit gewoon handig omdat je ervoor kan zorgen dat een knop al geregistreerd wordt wanneer je hem pas voor de helft (of juist verder of minder ver) hebt ingedrukt, wat het precies zo responsief maakt als jij wilt. Ook geeft dit je de mogelijkheid om aan elke knop twee functies toe te kennen. Duw je een knop voor de helft in, voer je de ene actie uit, duw je hem helemaal in, dan voer je de andere actie uit. Alhoewel dit laatste op zich prima werkt, merkten we zelf dat het enorm lastig is om hier goed gebruik van te maken, omdat je je hele manier van toetsen indrukken opnieuw moet leren.

Het is belangrijk om te weten dat je met een keypad natuurlijk veel minder knoppen tot je beschikking hebt dan met een keyboard, dit is tenslotte de prijs die je betaalt voor het hebben van een compacter apparaat. Hier kan je op een paar manieren mee omgaan. Aan de zijkant van het apparaat, waar je je duim houdt, zit een extra knop. Deze kan je gebruiken om een ander ingesteld profiel te laden. Zo kan je dus toetsen 1 tot en met 20 gebruiken, die knop indrukken, en toegang krijgen tot toetsen 21 tot en met 40. Voor mensen die wat snellere games spelen of wat serieuzer ingesteld zijn, is dit echter nooit zo efficiënt als het altijd paraat hebben van al je toetsen. Daarom gingen wij zelf voor de mogelijkheid om van die knop een zogeheten ‘modifier’ te maken, zoals ctrl, alt, of shift. Zo breid je je hoeveelheid toetsen enorm uit, zonder de hele tijd van profiel te hoeven veranderen.

Razer Tartarus Pro dual function

Met wat creatief gebruik van de instellingen van het apparaat en de games die je speelt, kom je altijd wel tot een uitwerking waarbij het comfortabel aanvoelt en na verloop van tijd wel gaat wennen, dus maak je daar geen zorgen om. Er zijn nog een paar andere handige of leuke snufjes. Zoals het een modern game-apparaat betaamt, kan je natuurlijk allemaal verschillende kleurpatronen instellen. Ook zit er nog een extra scrollwiel op de keypad en is er een analoge stick aanwezig. Als je die wat onhandig vindt (zoals wij), dan kan je het stickje weghalen en transformeert het op elegante wijzen in een d-pad zoals je die van alle controllers kent.

Als je eenmaal gewend bent, is de Razer Tartarus Pro onmisbaar. De knoppen voelen prettig aan, de ergonomische vorm en het kussentje zorgen voor een ongekend comfort en zelfs mensen met een kleinere hand kunnen na verloop van tijd overal makkelijk bij, zelfs als je in eerste instantie denkt van niet. Het is met een prijs van zo rond de €150 wat duur als je bedenkt dat het een ‘extra’ toetsenbord is dat je in principe nergens nodig voor hebt. Mocht je echter erg graag gamen op de pc en ben je bereid om de tijd te nemen aan iets nieuws te wennen, dan kunnen we je zeker aan raden om de Tartarus Pro eens een kans te geven.