Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Evenementenmanager / redacteur
Profiel

Conclusie

Nova Drift lijkt een mooie combinatie te worden van het klassieke Asteroid, met moderne roguelike-elementen. Doordat elk potje anders is en je zelf bepaalt welke upgrades je kiest, kun je ook steeds nieuwe combinaties ontdekken. Als het spel uit Early Access komt, verwachten we dat het spel zodanig content biedt dat het nog uren zal kosten voor je alle upgrades hebt ontdekt. Op dit moment biedt de game in ieder geval al genoeg gameplay.

Mensen die bekend zijn met het klassieke Asteroid herkennen de gameplay uit Nova Drift direct. De kern is immers hetzelfde, je zweeft door de ruimte en vernietigt rondzwevende brokstukken en schakelt vijanden uit. De moderne twist is dat er allerlei roguelike-elementen zijn toegevoegd, waardoor elk potje anders is. Lees hier of de ouderwetse gameplay in een nieuw jasje ook vandaag de dag nog steeds tof is om te doen.

Nova Drift

De basis spelmodus van Nova Drift is de oneindige modus, waarbij je golf na golf aan vijanden kunt verwachten. Na de eerste paar rondes mag je altijd kiezen uit een basisschot, een ruimteschip en een schild. Deze verschillen tussen een granaat, raket of laser als wapen, een reflecterend, vertragend of brandend schild en een sterk maar langzaam, snel maar kwetsbaar of ander schip. Door deze vroege keuzes bepaal je een beetje wat voor potje je gaat hebben. Na een golf of twee stijgt je niveau en kun je een upgrade kiezen, die ook weer meer mogelijkheden vrijspelen. Mocht je in begin een verkeerde keuze hebben gemaakt, kun je ook wisselen, al geef je daarbij een upgrade-mogelijkheid voor op. Hoe vaker je Nova Drift doet, hoe meer content je verkrijgt waaruit je kunt kiezen, waardoor de diversiteit steeds groter en groter wordt, zodat je later allerlei gekke combinaties kunt maken.

Je ruimteschip bouwen en vormen naar eigen smaak is wennen, want de ene keer kun je lachend door vijanden heen beuken vanwege je sterke schip, je vlammende aandrijving, en je massieve schild. De andere keer moet je juist enorm voorzichtig zijn want dan is je schip enorm kwetsbaar, maar beschik je over enorme vuurkracht op lange afstand. Als je regelmatig potjes achter elkaar doet, kun je jezelf zodoende verwarren en verkeerde keuzes maken doordat je misschien gewend bent geraakt aan een bepaalde speelwijze. Echter is deze diversiteit juist tof, want geen enkel potje in Nova Drift voelt hetzelfde. Door de verdeling van rustig opbouwen met simpele upgrades kun je wennen aan de game, terwijl je later knotsgekke combinaties kunt tegenkomen.

Waar je de focus oplegt tijdens het kiezen van verbeteringen, ligt helemaal bij jezelf. Versterk je jouw schild, verbeter je jouw arsenaal of vergroot je het aantal hulpmiddelen die je kunt inzetten? Je kunt je volledig storten op het hebben van het sterkte wapen of juist gebalanceerd inzetten. Door een upgrade te kiezen, is de kans groot dat je in de toekomst de mogelijkheid krijgt een onderdeel te kiezen die je huidige keuze verbetert, dus het loont om meerdere punten in te zetten op dezelfde onderdelen zoals schild, aandrijving, wapens en drones. Ook ontstaat hier een korte vaardigheidsboom waarbij je vaak de keuze moet maken tussen de ene of andere kant. Een simpel voorbeeld van je schild: wil je dat het sneller herlaadt als het stuk is, of juist dat je meer klappen kunt ontvangen? Door deze beslissing te nemen, terwijl je al je andere aanpassingen in je achterhoofd houdt, bepaal je de levensduur van jouw potje. Zelfs als je geen keuze wilt maken, kun je een re-roll inzetten, waardoor je een andere selectie aan upgrades krijgt om uit te kiezen. Het is tof dat je al deze keuzes krijgt, want zo voelt geen enkele speelsessie hetzelfde.

Nova Drift

Als we een nadeel moeten noemen, dan is het dat het spel erg repetitief kan zijn. Ongeacht alle vreemde en toffe combinaties waarin je jouw schip kunt transformeren, de levels en bijbehorende vijanden blijven hetzelfde. Als je voor de tiende keer dezelfde vijanden verslaat, dan kan het snel saai aanvoelen, zeker als je schip zodanig is opgewaardeerd dat het onverslaanbaar lijkt. Alleen bij de bazen is het dan nog oppassen. Ga je dood, dan duurt het weer even voordat het spel interessant begint te worden, want die eerste paar levels heb je dan al vaak genoeg gezien.

Is Nova Drift dan perfect om hooguit een uurtje per dag te doen? Zeker, zodoende hou je de nieuwsgierigheid om de nieuwe upgrades te ontdekken en nieuwe combinaties te proberen. Toch kun je je ook verliezen in de game, omdat je snel wordt uitgenodigd om toch nog een potje te gaan doen. Ook daarna kun je nog bepaalde aanpassingen inschakelen, die de gameplay nog meer variatie biedt. Deze nieuwe uitdagingen kunnen wel enigszins verwarrend zijn als je nog niet helemaal bekend bent met het spel. Denk daarbij aan de mogelijkheid om in het begin van het spel een aantal upgrades te kiezen, waarna je minder keuzemogelijkheid krijgt of de toevoeging van gevarenzones. Ook kun je wilde modificaties toevoegen, waardoor je nog meer risico neemt, maar daardoor wel meer vuurkracht krijgt. Zodoende hield onze interesse in Nova Drift langdurig aan.

Nova Drift weet de interesse genoeg te wekken door moderne concepten zoals roguelike-elementen te verwerken in een elementaire game als Asteroids. Doordat elk potje anders is en je na elk potje ook nieuwe upgrades verkrijgt die je de volgende keer kunt tegenkomen, wordt je keer op keer uitgedaagd om toch nog een potje te spelen. Ondanks dat het spel nog niet helemaal af is, voelt het al wel als een redelijk volwaardige game aan. Daarom zijn wij erg benieuwd welke nieuwe toevoegingen de ontwikkelaar nog kan bedenken die het spel meer gaan verrijken. Het spel zelf licht al een tipje van de sluier op en het zijn allemaal manieren om de gameplay te vernieuwen. Volgens de ontwikkelaar duurt het niet lang voor het spel officieel verschijnt, dus wij kunnen niet wachten.