Doorgaan naar artikel
Jelmer Hemmes
Jelmer Hemmes
Redacteur
Profiel

Conclusie

Een film die enorm gedragen wordt door Adam Sandler. Chaotisch en vermakelijk genoeg.

Uncut Gems vertelt het verhaal van Howard Rentner, een juwelen-dealer in New York. Howard heeft zich enorm in de schulden gewerkt en probeert daar op allerlei manieren van af te komen. In deze film wordt je meegenomen op Howard’s queeste om dit voor elkaar te krijgen.

Howard werkt zich door zijn schulden in de nesten en krijgt op een gegeven moment deurwaarders op zijn dak. Deze bedreigen hem en geven hem een ultimatum: nog een paar dagen en dan moet je met je geld op de proppen komen. Voor Howard werkt alleen zijn zakenleven net zo slecht als zijn privéleven: leven met een nieuw vriendinnetje, terwijl hij zich nog midden in een scheiding bevindt. Toch denkt Howard het te kunnen oplossen, want hij heeft een steen met opalen besteld en die moet hem een grote som geld op gaan leveren en daarnaast meer geluk. Na de komst van deze steen neemt de film je echter mee op een reis in sneltreinvaart, met daarin een hoofdrol voor basketbalspeler Kevin Garnett die maar geen genoeg van de steen kan krijgen.

Foto: Netflix

In Uncut Gems merk je al vrij snel dat de rol van Howard echt gemaakt is voor Adam Sandler en dit geeft hem de kans om eindelijk te laten zien dat hij meer kan dan alleen comedy maken. In een cast met ondere andere Julia Fox en Eric Bogosian, merk je echter aan de uitwerking van de personages dat zowel de film, als het personage, Howard als een centraal punt hebben en dat hij het belangrijkst is. Hierdoor blijven sommige personages wat oppervlakkig achter. Dit doet de film voornamelijk door vanuit alle camera-punten Howard heel centraal in het beeld op te nemen en hem in zijn omgang met anderen ook meer te volgen dan de andere personages.

De film is geregisseerd door de Sadfie broers, die zich eerder ook al hebben laten zien met andere films die zich afspelen in New York. Ook al heeft het duo pas enkele films gemaakt, je merkt dat ze een duidelijk eigen stijl hebben en dit dan ook wederom toepassen in Uncut Gems. Een zelfde soort stijl en manier van filmen, was bijvoorbeeld ook al te zien in hun film Good Time met Robert Pattinson.

Dit is ook terug te zien in de montage. De film is een grote achtbaan, waarbij gekke screen-cuts je soms proberen volledig het spoor bijster maken. Ook is het gefilmd op een redelijk chaotische manier, waarbij het beeld niet altijd volledig recht of helder is. Dit geeft uiteraard soms een ietwat meer immersieve ervaring, maar werkt, zeker met de soundtrack, in deze film op sommige momenten chaos in de hand. Hierdoor is het soms dan ook minder prettig om te kijken, omdat je het niet altijd honderd procent goed meekrijgt.

Uncut Gems roept daarom gemixte reacties op. De film kent een enorm goede performance van Adam Sandler, die zichzelf echt opnieuw lijkt te hebben uitgevonden, maar kent ook een laagje chaos. Als je door deze chaos heen kunt kijken, dan krijg je een zeer degelijke film gepresenteerd. Kan je dit echter niet, dan kan het zomaar zijn dat je afhaakt.