Doorgaan naar artikel
Arran Winmai
Arran Winmai
Bordspellenredactiemanager, gameredacteur
Profiel

Modiphius entertainment kondigt zijn aankomende Kickstarter-project aan: Troubleshooters. Dat is een rollenspel dat zich af zal spelen in de jaren 60. Helmgast AB zal het spel gaan maken.

Bij fans van stripboeken zal nu misschien een belletje gaan rinkelen. De jaren 60 waren namelijk het hoogtepunt voor striptekenaars in België: denk aan Kuifje en Asterix en Obelix. En dat is precies waar deze RPG door is geïnspireerd. De tekeningen in het boek doen er in ieder geval sterk aan denken. Ook raken de spelers, net als in de stripboeken, op de raarste manieren verzeild in allerlei avonturen en ze moeten mysteries oplossen en schurken verslaan.  The Troubleshooters zal deze zomer in het Frans op de markt verschijnen. De Engelse editie volgt in de herfst.

In een YouTube-video is te zien dat de rollen erg uiteenlopend zijn. Helmgast toont onder andere een spion, chauffeur, verkenner en journalist. Of de clip alle speelbare rollen bevat, of dat er meer beschikbaar gaan zijn is nog niet bekend. Het speelsysteem van The Troubleshooters is gebaseerd op d%. Dat houdt in dat spelers steeds twee tienzijdige dobbelstenen moeten rollen om een resultaat van 1-100 te bepalen. De vaardigheden van de personages worden daar nog bij op of af getrokken. Dungeons and Dragons, bijvoorbeeld, gebruikt een systeem met een twintigzijdige dobbelsteen. Hoe een d%-systeem toegepast wordt om het spel niet volledig willekeurig te maken, zullen we nog moeten zien.

Het bronnenboek zal de regels en een avontuur bevatten, met meer avonturen gepland voor de toekomst. Modiphius laat weten dat het systeem van The Troubleshooters al helemaal klaar is en uitvoerig is getest. Het eerste avontuur, The U-Boot Mystery, is ook bijna klaar om gespeeld te worden.