Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Evenementenmanager / redacteur
Profiel

Conclusie

Creature in the Well is een leuk avontuur, waarbij pinball een nieuw jasje heeft gekregen. Toch voelt het grotendeels als ballen opladen, slaan en ontwijken en komt het zelden tot een hoogtepunt. Best tof tijdens intense momenten zoals de level-eindes en het onderliggende verhaal is interessant, maar de gameplay kan snel repetitief worden.

Pinball is al eeuwen oud en blijft vrijwel altijd hetzelfde. Creature in the Well probeert daar verandering in te brengen, want het is een avonturenspel waarbij jouw personage ballen kan wegslaan om zo machines opnieuw op te laden. Daarbij moet je gebruikmaken van het kaatsen van deze ballen en ze eerst opladen voor maximaal effect. Lees hier of dit net zo leuk speelt als het klinkt.

Creature in the Well

Jij bent een robot die ballen kan opladen en wegslaan om zo machines te raken, de bumpers uit een pinball-machine. Op deze manier verzamel je de nodige energie. Met deze energie kun je deuren openen en apparaten aanzetten, waardoor je verder komt. Soms moet je puzzels oplossen door vanaf handige posities de ballen te slaan of lasers te ontwijken, terwijl je de levels doorgaat. Dit voelt als pinball in een nieuw jasje, maar er zijn gebieden waar het simpelweg vaker als Arkanoid aanvoelt, omdat je telkens hetzelfde blokje moet raken. Je kunt ook levensenergie verliezen door vijandige ballen of objecten tegen je aan te krijgen, dus je moet ook ontwijken. Zo ontstaat er een beetje een hack-and-slash-spel waar pinball de hoofdtoon is.

Er zijn dus momenten waarop je een boel ballen slaat tussen allerlei bumpers, wat bevredigend kan zijn, maar het komt helaas vaker voor dat je simpelweg ballen keer op keer in een richting slaat zonder al te veel kettingreacties. Deze momenten zijn wat saaier en dan voelt de game alsof het niet echt een karakter heeft qua gameplay en soms erg afstraffend aanvoelt als je je concentratie laat vieren. Elk level biedt wel andere types puzzels, zodat elke wereld uniek voelt. Het ene level vraagt je om lasers te ontwijken, in het andere moet je gebruikmaken van schakelaars en al deze puzzels verschillen in moeilijkheid. Helaas zijn er wel een hoop doodlopende paden, waar je slechts dezelfde kamers vindt waar je energie kunt verdienen.

Creature in the Well

Wat Creature in the Well tof maakt, is het titulaire wezen dat in de put zit. Constant voel en zie je de ogen van het beest die jouw acties volgen vanuit de duisternis. Aan het einde van elk level moet je strijden tegen dit beest, want hij wil niet dat je de machines aanzet. Je strijdt tegen hem door de bal juist te slaan op basis van puzzels die je gedurende het level voor je kiezen hebt gekregen.

Ook kun je verschillende andere knuppels vinden waarmee je de ballen kan opladen en slaan. Deze zijn niet vereist om het spel te spelen, maar kunnen de boel wel iets makkelijk maken. Zo is er een knuppel waarmee je levensenergie terugkrijgt of kan zien waar je ballen zullen eindigen. Daardoor loont het om alle puzzels te proberen, zodat je deze onderdelen kunt vinden.

Creature in the Well probeert pinball in een nieuw jasje te steken en doet dat op eigen karakter op de leuke momenten. Zodra het wat minder intens is, is de game wat saaier. Het is een leuke variant op een bestaand klassiek spel en weet grotendeels interessant te zijn, mits je sommige langdradige momenten en lastige puzzels kunt weerstaan en daar doorheen weet te prikken. Leuk om op te pakken en te doen, maar jammer dat de game de kwaliteit van intense momenten niet constant hoog weet te houden.