Doorgaan naar artikel
Arran Winmai
Arran Winmai
Bordspellenredactiemanager, gameredacteur
Profiel

De Viticulture-app is nu uit voor fans op mobiele apparaten. Het spel is te downloaden voor Android en iOS. Een versie voor pc is vanaf 16 juni te vinden op Steam.

Het betreft de ‘Essential Editie’ die nu ook verkocht wordt op de Stonemaier Games-website en lokale winkels. Viticulture is een populair bordspel gemaakt door Jamey Stegmaier, die onder andere ook bekend staat om Tapestry en Scythe. Het is een worker-placement-spel waarbij spelers elk een wijngaard bezitten. Deelnemers planten druivenstruiken, oogsten de druiven en verwerken die tot wijn. Ten slotte moet je kopers vinden. Voor dit alles worden rondes verdeeld in vier seizoenen. De meeste acties kunnen alleen geselecteerd worden in specifieke seizoenen. Het is dus zaak niet al je werkers bijvoorbeeld te verbruiken in de zomer. Maar als je geduldig bent, is er wel het risico dat tegenstanders de acties innemen waar jij een oogje op had.

De ‘Essential Editie’ is de nieuwste versie van Viticulture. Het spel is wat meer gestroomlijnd en een aantal kleine uitbreidingen zijn nu onderdeel van het hoofdspel geworden. Hiervoor heeft bordspellegende Uwe Rosenburg meegeholpen.

De Viticulture-app is niet het eerste spel van Stonemaier Games dat digitaal gespeeld kan worden. Fans kunnen WingspanCharterstone en Scythe ook op digitale platforms spelen. Wingspan komt zelfs naar de Switch.

Ben jij benieuwd naar dit bordspel voor worker-placement- en wijnliefhebbers? Houd dan onze site in de gaten voor de review! In onderstaande video legt Rodney Smith uit hoe je Viticulture kunt spelen.