Doorgaan naar artikel
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Outward: The Soroboreans is een prima uitbreiding. Het brengt een nieuw gebied met zich mee met daarin nieuwe content. Meer dan dat is het ook niet, maar daar is niets mis mee.

Outward is een game waar we ons vorig jaar goed mee vermaakt hebben. Het betreft een openwereld-survival-RPG die maar erg weinig, of zelfs helemaal niet, je hand vasthoudt. De eerste grote DLC, Outward: The Soroboreans, is vanaf nu verkrijgbaar en wij hebben dit nieuwe avontuur alvast verkend om te zien of het de moeite waard is.

The Soroboreans is al heel snel in het spel beschikbaar. Ben je dus wel zo’n beetje klaar met je personage, kan je gewoon lekker opnieuw beginnen en binnen een uurtje heb je het DLC-gebied vrijgespeeld. Maar wat is er eigenlijk nieuw in dit stukje DLC?

Het belangrijkste is dat er een nieuw gebied is om te verkennen. Dit gebied, Antique Plateau genaamd, zit vol met nieuwe monsters, nieuwe mensen om mee te praten en een nieuwe factie om je bij aan te sluiten. De Antique Plateau is interessant, want het is eigenlijk de ruïne van wat ooit een gigantische stad was. Je zal een flink deel van je tijd in dit gebied onder de grond doorbrengen. Het ziet er goed genoeg uit, maar grafische pracht en praal zijn nooit de redenen geweest om Outward te gaan spelen: er zijn openwereld-RPG’s van veel grotere teams die veel mooiere werelden maken.

Erg is dat niet, want The Soroboreans is vooral weer spannend doordat de moeilijkheidsgraad een tikkeltje hoger ligt dan je gewend bent. Zelfs de simpelste wolfachtige beesten vormen een gigantisch gevaar als je even niet oplet. Wanneer je ondergronds op onderzoek uit gaat, kan er langzaam ‘Corruption’ opgebouwd worden. Te veel Corruption kan je fataal worden, dus je kan niet zomaar als kip zonder kop alle kerkers induiken. Planning en steeds een beetje in de gaten houden of je makkelijk weer naar een veilige plek kan, is essentieel. Corruption is op zich verder niets bijzonders. Het is vooral nog een extra ding om op te letten, iets waar Outward sowieso al vrij veelvuldig gebruik van maakt. Je kan honger lijden, dorst hebben, het koud of te heet hebben, je zal moeten slapen, ga zo maar door. Voor de hardcore-fanbase die wekelijks nog de nodige uurtjes in Outward stopt is het misschien een mooie toevoeging, omdat het weer iets nieuws is om uit te vogelen. Voor de wat meer casual speler valt de toegevoegde waarde wel mee.

In de stad Harmattan vind je de Sorobor Academy, de nieuwe factie van deze uitbreiding. Facties zijn in Outward een stuk belangrijker dan je misschien gewend bent van RPG’s. Je laat je personage namelijk bij een van de drie (nu dus een van de vier) facties aansluiten en vervolgens draait het hele hoofdverhaal en de bijbehorende missies om deze gekozen factie. Zodanig is de The Soroboreans-DLC dus goed voor een hele nieuwe playthrough en de kwaliteit van de quests kan zich zeker meten met die van de drie uit de basisgame.

Ten slotte zijn er nog twee nieuwe type vaardigheden om je op te richten. Onze favoriete vaardigheden behoren tot de Hex Mage-klasse. Dit is omdat Hex Mages de ‘Corruption’ kunnen gebruiken om zelf sterker te worden. Dit maakt van de wat eenvoudige en wat ons betreft overbodige toevoeging, een interessant systeem dat opeens bepaalt hoe jij speelt.

We kunnen uitgebreid ingaan op de kleinste veranderingen en toevoegingen, maar eigenlijk is het allemaal heel simpel. Outward: The Soroboreans brengt gewoonweg meer Outward met zich mee, er gebeurt niets baanbrekends of iets dat je ervaring erg zal veranderen. Heb je het gevoel dat je alles in de game wel gedaan hebt en zou je graag iets nieuws doen? Dan is The Soroboreans de ultieme mogelijkheid om een nieuw personage aan te maken en dit nieuwe gebied te gaan verkennen. Heb je nog genoeg in de basisgame te doen of heb je Outward überhaupt nog niet gespeeld? Dan is er op dit moment geen reden om deze uitbreiding aan te schaffen: het brengt geen veranderingen voor het spel zelf met zich mee, slechts een nieuw gebied met nieuwe content. Hier is overigens niets mis mee: simpelweg meer content voor een prima game is iets om blij van te worden.

Outward: The Soroboreans is voor deze review gespeeld op pc. Outward is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.