Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

F1 2020 is op alle punten gewoon beter dan het vorige deel. Het speelt nog net iets lekkerder, ziet er net iets beter uit en het is zelfs nog toegankelijker geworden. De My Team-modus is een leuke nieuwe toevoeging die het spel nog completer maakt. Het enige punt van kritiek is het verschrikkelijke FIFA-achtige commentaar.

Dit jaar zal niet de boeken ingaan als het beste jaar ooit. Dankzij het coronavirus zijn verschillende sporten uit- of zelfs afgesteld. Het Formule 1-seizoen stond op het punt te beginnen en het hele circus was al in Australi├ź aanwezig voor de start, maar voor het weekend werd alsnog alles afgeblazen. Nu, bijna vier maanden later, hebben we de eerste race alweer achter de rug en begint het weer een beetje normaal te worden. De race in Zandvoort zit er helaas niet meer in dit seizoen, maar gelukkig kunnen we vanaf deze week F1 2020 spelen waarin een race op dat circuit wel mogelijk is. Wij mochten alvast met dit nieuwe deel aan de slag en hieronder vertellen we je er alles over.

Een F1-game blijft een F1-game en dat betekent dat je niet hele grote veranderingen kunt doorvoeren. Gelukkig voor ons heeft Codemasters dat ook niet gedaan, maar ze hebben wel een interessante nieuwe toevoeging, namelijk de My Team-modus. In deze modus kun je je eigen team maken, managen en plaatsnemen in een van de auto’s. Jouw team vervangt geen bestaand team, maar wordt gewoon toegevoegd aan de grid. Je kiest natuurlijk een naam, livery en hoofdsponsor, maar ook zul je een motor moeten uitzoeken en een tweede rijder. Hiervoor kun je kiezen uit bestaande rijders die vorig seizoen actief waren in de F2, waaronder Nyck de Vries en Anthoine Hubert (die in 2019 om het leven kwam). Je kunt niet zomaar de beste rijder en de beste motor uitkiezen, maar zult moeten kiezen waar je de voorkeur aan geeft. Dat geeft je ook echt het gevoel dat je serieus na moet denken voordat je een beslissing maakt.

Tijdens het seizoen zul je natuurlijk ook nog de nodige management-beslissingen moeten maken, zoals bepalen op welk gebied je de auto wilt verbeteren en het aantrekken van personeel. Misschien ben je niet tevreden met je tweede rijder en wil je een andere coureur aantrekken. Dit zou in theorie kunnen, maar je moet natuurlijk wel genoeg geld hebben en aantrekkelijk genoeg zijn voor een rijder als Hamilton of Verstappen. Betere rijders zijn nu eenmaal duurder en eisen ook meer salaris. Het is leuk om met dit soort zaken bezig te zijn tussen het racen door, maar mocht je daar weinig zin in hebben dan kun je ook een hele hoop automatisch laten doen. Als je echt alleen geïnteresseerd bent in racen, dan kun je ook gewoon een compleet seizoen spelen op de oude manier.

Naast de My Team-modus is er nog iets nieuws, maar dat is niet direct een verbetering. Vanaf dit deel is er namelijk Nederlands commentaar in het spel aanwezig. Hiervoor hebben ze de stem van Olav Mol gebruikt. Samen met Bas van Damme, een fictief persoon, zijn ze voor en na de race uitgebreid aan het woord. De stem van Olav valt nog wel mee, maar de persoon die Bas heeft ingesproken, lijkt alles rechtstreeks van papier op te lezen. Het doet denken aan het verschrikkelijk FIFA-commentaar dat we kennen van Youri Mulder en Evert ten Napel. Hiervoor is gelukkig wel een simpele oplossing, zet het spel gewoon in het Engels en dan heb je hier geen last meer van, want je gaat je er geheid aan irriteren.

Genoeg over My Team en Nederlands commentaar, want F1 2020 is natuurlijk een racegame en daar zul je ook de meeste tijd mee bezig zijn. Het maakt eigenlijk niet uit of je met een controller speelt of met een racestuur, het werkt allebei fantastisch. Wij hebben voornamelijk gespeeld met de Logitech G920 en na een aantal kleine aanpassingen was het genieten geblazen. Je kunt het in dit deel ook weer zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt en er is zelfs een modus voor gamers die nog niet zo behendig zijn met dit soort spellen. Hierin verlies je niet zoveel snelheid als je van de baan afgaat en dat maakt het wel makkelijker. Hierdoor is dit deel nog toegankelijk dan F1 2019 en dat kunnen we eigenlijk alleen maar toejuichen. Ook de interface tijdens de race lijkt nog iets overzichtelijker te zijn geworden, maar wees niet bang want het zijn subtiele aanpassingen.

Grafisch gezien ziet F1 2020 er nog beter uit dan het vorige deel en dat was al goed. Het lijkt er wel op dat deze game het maximale van je console vraagt, want de koeling maakt overuren. Het is natuurlijk geen wereld van verschil, maar het ziet er allemaal net weer wat realistischer uit en wanneer je naar de herhaling kijkt, lijkt het soms net op het echte werk. En dat is maar goed ook, want je zult dit jaar niet dichterbij een race op het circuit van Zandvoort komen als in F1 2020. Iedere Nederlander moet ook gewoon met Max Verstappen op deze baan gaan rijden, al was het alleen maar voor de achievement.

F1 2020 pakt de goede basis van het vorige deel en weet het op alle punten te verfijnen. Het rijden voelt weer heerlijk aan, grafisch ziet het er weer iets beter uit en het is ook weer iets toegankelijker geworden voor nieuwkomers. De nieuwe modus My Team is ook een welkome toevoeging en maakt het spel nog completer. Het is gewoon erg leuk om je eigen team op te zetten, te bouwen aan je auto en hopen dat je in de punten gaat rijden. Het Nederlandse commentaar is ook nieuw, maar we zijn er nog niet helemaal over uit of dit nu echt een toevoeging is. De stem van Olav Mol is nog wel te doen, maar zijn co-host is niet echt om aan te horen. Voor de rest is er weinig aan te merken op dit nieuwe deel en is het een must-have voor race- en F1-fans.