Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

111 Ants is een leuk spel waarbij je vooruit moet plannen, andere spelers dwars kan zitten en soms risico's moet durven nemen. Het is een ideaal spel voor even tussendoor, waarbij je alsnog goed moet opletten.

Mieren werken veel samen en zijn harde werkers. In 111 Ants moet je een rij met twaalf mieren verzamelen en deze in de juiste volgorde zetten door ze om te wisselen met andere mieren. Dit kan echter niet zomaar, waardoor je flink planmatig te werk moet gaan. Lees in onze review of mieren verzamelen net zo makkelijk gaat als in je achtertuin.

111 Ants Foto: Joost Klein Middelink

Elke mier heeft een getal van 2 tot 111 en aan het begin van een potje moet je de keuze maken een oplopende of aflopende rij te sparen. Je moet mieren die de rij verstoren zien kwijt te raken en te wisselen voor een nieuwe mier, maar deze mag je alleen pakken als je een mier links of rechts van de nieuwe mier weg doet. Er liggen drie gesloten kaarten op tafel waarvan je eentje mag pakken in je beurt om te ruilen. De kaart die je neerlegt is wel zichtbaar voor alle spelers, waardoor je soms gebruik kunt maken van andermans rommel. Een ronde eindigt als een speler zijn of haar rij compleet heeft. Vervolgens worden de punten van de mieren opgeteld en de speler die als eerste zestig punten heeft gehaald, wint.

Zodoende zul je dus strategische keuzes moeten maken om je rij compleet te kunnen maken. Soms zul je daardoor een kostbare mier moeten wegdoen, maar anders zal je rij nooit compleet worden. Tegelijkertijd wil je ook de meeste punten zien te sparen. Het is daarom ook onverstandig om te focussen op een select groepje mieren, want zodoende moet je telkens aansluitende mieren wegdoen. Je kunt beter vooruit plannen door lage mieren vooraan te zetten en hoge mieren achteraan terwijl je tussenin allerlei tientallen probeert te stoppen. Het duurt wel enkele potjes voordat je doorhebt welke keuzes de beste zijn en wat voor handige mogelijkheden je allemaal tot je beschikking hebt. Zeker in het begin is het lastig om een mooie rij te bouwen. Gelukkig is het snel op te pakken en te leren en nodigt het kaartspel uit om vaker meerdere rondes achter elkaar te spelen.

111 Ants Foto: Joost Klein Middelink

Het fijne aan 111 Ants is dat je ook punten kunt scoren als je geen volledige rij gemaakt hebt. Zodra een speler een hele rij heeft gemaakt, stopt het spel, maar de overige spelers mogen een aansluitende rij mieren uitkiezen waar zij ook punten mee verdienen. Zodoende is het handig om zoveel mogelijk een aansluitende rij te bouwen en deze te laten groeien. Als je zorgt dat hier mieren inzitten met veel punten, kun je bijna evenveel verdienen als de winnende speler. Aan het einde maak je dan zelfs nog een goede kans op de overwinning.

Je kunt dus winnen door zo snel mogelijk jouw rij af te maken zodat het spel stopt en je andere spelers dwarszit terwijl je zelf punten verdient, of juist zoveel mogelijk kaarten met veel punten sparen in de hoop dat je deze toch nog verdient. In onze ervaring met het spel leken de spelers die snel klaar waren vaak ook minder waardevolle kaarten te hebben, waardoor winnaars van rondes niet per se automatisch gaan winnen.

Zodoende is 111 Ants een mooi gebalanceerd spel waarbij iedereen bijna evenveel kans krijgt om te winnen, terwijl je tactisch moet nadenken welke kaarten je aflegt. Een mooi kaartspel om te doen tussen grotere spellen door, als je slechts korte tijd hebt voor een spelletje of graag een minder complex spel wil doen. Het is makkelijk om te leren en speelt lekker weg.