Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Microsoft kennen we voornamelijk van hun besturingssysteem, maar ze ontwikkelen ook hardware zoals laptops, tablets en randapparatuur. Al enkele jaren hebben ze de Surface-lijn waar deze producten onder vallen. In deze serie komt nu ook de eerste smartphone, namelijk de Microsoft Surface Duo. Het is niet zomaar een smartphone, maar een toestel dat bestaat uit twee schermen die je ook kunt dichtvouwen. De vouwbare smartphone is een nieuwe technologie die door steeds meer fabrikanten gebruikt wordt. De Samsung Galaxy Fold is hier een goed voorbeeld van.

Het grote verschil tussen de Surface Duo en andere vouwbare smartphones is dat het model van Microsoft is voorzien van twee fysiek losse schermen in plaats van één groot scherm dat dubbelgevouwen kan worden. Dit brengt als voordeel dat het scherm minder kwetsbaar is omdat er gebruikgemaakt kan worden van gehard glas. Bij de andere modellen is dit niet mogelijk omdat het scherm dan niet gevouwen kan worden. Verschillende Microsoft-producten worden oorspronkelijk ontwikkeld in Amerika en komen niet altijd naar Europa. Zo is de eerste generatie Surface Headphones nooit in Nederland verschenen. Het zag er naar uit dat de Surface Duo niet naar de Benelux zou komen, maar uit een reactie van een woordvoerder van Microsoft blijkt dat ze hier nog niets over kunnen zeggen. Er is dus een reële kans dat ze de smartphone toch in Nederland en België willen aanbieden.

De Microsoft Surface Duo is voorzien van een Snapdragon 855-processor met 6GB werkgeheugen en er is keuze uit 128- of 256GB-opslaggeheugen. Daarnaast zijn er twee 5,6-inch AMOLED-schermen aanwezig met een resolutie van 1800×1350. In opengevouwen toestand heb je een scherm waarbij de diagonale afmeting 8,1-inch groot is. Wat overigens wel opvalt is dat er “maar” één camera aanwezig is met een resolutie van 11 megapixel. Het komt niet snel voor dat een high-end smartphone vandaag de dag maar één camera heeft. Microsoft heeft geen eigen mobiel besturingssysteem meer en daarvoor is gekozen om het toestel te voorzien van het Android-besturingssysteem.

De prijs van de 128GB-uitvoering ligt op $1.399,99 en van de 256GB-versie komt uit op $1.499,99. Dit zijn behoorlijke prijzen, maar daarvoor heb je wel een uniek toestel. Helaas zijn er geen Europese prijzen bekend gezien nog niet zeker is óf het toestel wel naar de Benelux komt. Hiervoor zullen we nog even moeten wachten.