Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Captain Tsubasa: Rise of New Champions is een onverwachts leuke voetbalgame. Vergelijk het niet met spellen als FIFA en PES, maar meer met iets als Mario Smash Football. Het is leuk om af en toe een potje te spelen tegen de AI of tegen je vrienden, maar daar blijft het dan ook bij.

Het voetbalseizoen is inmiddels alweer langzaam op gang gekomen en dat is maar goed ook, want Nederlanders zijn nu eenmaal gek op deze sport. Hetzelfde kun je niet zeggen op Japanse animatieseries, tenminste niet op dezelfde schaal. Waarschijnlijk zal dan ook niet iedereen warm worden van Captain Tsubasa: Rise of New Champions, maar is dat wel terecht? Wij zochten het voor jullie uit.

Captain Tsubasa begon ooit als een manga-serie, maar niet lang daarna verscheen het ook op de Japanse televisie. Door de jaren heen zijn er ook verschillende andere films, series, manga’s en games verschenen met Tsubasa Oozora in de hoofdrol. Tsubasa Oozora is een 11-jarige jongen die alleen maar denkt aan voetbal, hij staat er mee op en gaat er mee naar bed. Zijn enige droom is om de allerbeste voetballer ooit te worden en met het elftal van Japan wereldkampioen te worden.

Zoals eerder gezegd is Captain Tsubasa: Rise of New Champions een voetbalgame, maar dan niet in dezelfde categorie als FIFA en PES. De gameplay is veel meer arcade en je zou het beter kunnen vergelijken met bijvoorbeeld Mario Smash Football. De game probeert op geen enkele manier realistisch te zijn en dat is ook duidelijk te merken aan over-the-top-acties die je kunt uitvoeren. Zo kun je schoten afvuren die ervoor zorgen dat de keeper bijna door het net vliegt en kun je tackles maken die normaal iemand een dubbele beenbreuk zouden bezorgen. Maar dat maakt deze game wel leuk, want je kunt dingen doen die je normaal nooit zou doen.

Ook is het allemaal niet heel erg moeilijk. Het helpt natuurlijk ook dat je langzaam wordt geïntroduceerd in de besturing van het spel. Zo krijg je vooraf de mogelijkheid om het passen, verdedigen en het schieten te leren op een trainingsveld. Het vergt wel de nodige aanpassing als je spellen als FIFA gewend bent, want het is wel degelijk wat anders. Maar voor je het weet beuk je iedereen omver en schiet je de tegenstander uit zijn schoenen.

Anders dan bij andere voetbalgames zit in dit spel ook een echt verhaal, twee zelfs om precies te zijn. Episode: Tsubasa en Episode: New Hero vormen samen The Journey en kun je zien als de campagne van deze game. De eerste is wat meer voor beginners en het tweede voor iedereen die wat meer affiniteit heeft met dit soort games. Het zijn geen hele diepgaande verhalen, maar de cutscenes en dialogen maken het leuk genoeg om ze te volgen. Zeker als je fan bent van Captain Tsubasa is het de moeite waard om alle twee de episodes te spelen

Daarnaast is er ook nog genoeg te doen, zo kun je tegen elkaar spelen, zowel online als offline. Ook is het mogelijk om je eigen personage en team te creëren en dat kun je doen met spullen die je kunt kopen in de shop. Geld hiervoor verdien je door het winnen van wedstrijd en het voltooien van uitdagingen. Het zorgt er in ieder geval voor dat er genoeg te doen is, vooral in het begin. Uiteindelijk zijn de wedstrijden natuurlijk het meest interessant en is het vooral leuk om af en toe een potje te doen, vooral tegen vrienden.

Captain Tsubasa: Rise of New Champions is best een leuke voetbalgame en als je fan bent van Japanse animatieseries is de campagne ook zeker aan te raden. Het is leuk om tegen de AI te spelen, maar eigenlijk komt dit spel het best tot z’n recht als je tegen vrienden speelt. Zie het vooral als een leuk tussendoortje en je wordt niet teleurgesteld.