Doorgaan naar artikel
Jelmer Hemmes
Jelmer Hemmes
Redacteur
Profiel

Voor één keer is de rubriek een dagje te laat. In plaats van op donderdag krijg je hem deze keer op vrijdag pas te lezen. Maar niet getreurd: hier zijn de filmreleases van week 38!

White Riot

Er kan op dit moment eigenlijk niks actueler zijn dan White Riot. Deze documentaire vertelt het het verhaal van een aantal blanke jongeren die samen, uit protest tegen de racistische blanke elite, aan het eind van de jaren 70 Rock Against Racism organiseerden. De titel van de documentaire verwijst naar de eerste single van de Britse band The Clash. Zij waren een van de bands die op die bewuste avond van 30 april 1978 optraden in Victoria Park te Londen. Met vele ooggetuigenverslagen, en verteld vanuit de perspectieven van de organisatoren, worden we meegenomen naar die bewuste avond en de beweging die ermee op gang kwam. Helaas moeten we concluderen dat anno 2020 de situatie nauwelijks is veranderd. Een boeiende documentaire!

 

The Tobacconist

 Franz is 17 jaar oud wanneer zijn moeder hem naar Wenen stuurt om in leer te gaan bij een sigarenboer. Deze leert hem de fijne kneepjes van het vak en geeft hem ook een stukje les in de omgang met mensen. Zo ook met een van zijn vaste klanten: Sigmund Freud. Al gauw raakt Franz gefascineerd door psychoanalist Freud en ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee. Van Freud leert Franz van alles, totdat Franz een meisje tegenkomt die hem constant wisselende signalen geeft. Freud blijkt daarin ook weinig ervaring te hebben en geeft dan ook toe dat voor hem de vrouw net zo’n mysterie is als voor Franz. Wanneer vervolgens de Nazi’s binnenvallen veranderen voor hen alle drie hun levens compleet. Hoe gaan ze hier doorheen komen?

 

Shirley

Deze film vertelt het verhaal van horror-auteur Shirley Jackson. Zij en haar man professor Hyman zijn op zoek naar een huishoudster en besluiten een jong koppel bij hen in te laten wonen op voorwaarde dat de dame het huishouden draait en op Shirley past. Voor Fred en Rose is dit een unieke kans en dus besluit Rose het huishouden van Shirley, met veel tegenzin, draaiende te houden. Langzaam ontstaat er toch een band tussen Rose en Shirley. Één die veel invloed heeft op de relatie van het jonge koppel…

 

The Personal History of David Copperfield

Het verhaal van David Copperfield, wie kent het niet. Charles Dickens schreef ooit een boek over David Copperfield, een bijzondere jongeman die leefde in de negentiende eeuw. De slimme jongeman maakt, nadat hij door zijn stiefvader uit huis is gezet, van alles mee en lijkt zowel voor- als tegenspoed aan te trekken. De trailer laat dan ook zien dat de film zich constant beweegt tussen twee uitersten: geluk en verdriet.

 

The Secret: Dare To Dream

De jonge weduwe Miranda woont alleen met haar drie kinderen. Al jaren lukt het haar maar net om alle eindjes aan elkaar te breien en zowel haar leven als dat van de kinderen overeind te houden. Haar ongeluk kan dan ook niet groter wanneer een orkaan flink wat schade met zich meebrengt. Tegelijkertijd arriveert een volstrekt onbekende man (Bray), op haar pad en biedt hij haar aan om te helpen met het repareren. Bray blijkt een positieve invloed op het gezinsleven te hebben en dat is zowel aan Miranda als aan haar kinderen te merken. Echter, draagt Bray ook een geheim met zich mee. Een geheim dat alles kan veranderen.