Doorgaan naar artikel
Samsung Galaxy S21 heeft mogelijk geen oplader in de doos
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

De Samsung Galaxy S21 wordt mogelijk zonder oplader in de doos verkocht. Het toestel dat waarschijnlijk in januari 2021 wordt gelanceerd treedt in dat geval in de voetsporen van de Apple iPhone 12 die eveneens zonder lader wordt verkocht. Eerder kreeg Apple nog veel kritiek over het weg laten van een oplader bij de verkoop van hun nieuwste smartphone.

Toen Apple begin deze maand de iPhone 12 officieel uit de doeken deed, liet het bedrijf weten geen oplader meer met het toestel mee te leveren. Als reden hiervoor werden besparingen omwille van het milieu aangevoerd, maar dat dit de echte reden zou zijn werd door verschillende media in twijfel getrokken. Ondanks het weglaten van deze noodzakelijke accessoire werd de prijs van de iPhone 12 bijvoorbeeld niet verlaagd, waardoor het bedrijf een hogere winstmarge per toestel bereikt.

Het lijkt er nu op dat Samsung deze potentiële winstverhoging ook niet onbenut laat. Samsung maakte Apple eerder nog belachelijk dat het geen oplader in de doos meer mee leverde met enkele berichten op Social Media. Hoewel een overschot aan opladers voor smart apparaten uiteraard een verspilling aan grondstoffen inhoudt, zijn niet alle opladers makkelijk inwisselbaar. Zo komt de Samsung Galaxy S21 mogelijk uit met een snel op te laden accu, waarvoor een oude, langzamere oplader niet optimaal zou zijn. Het is dan ook niet persé in het belang van de consument dat fabrikanten opladers voortaan weglaten.

Naast het weglaten van de oplader, laat Samsung mogelijk ook de oordopjes weg die tot nu toe vaak werden meegeleverd. De Samsung Galaxy S20 wordt bijvoorbeeld verkocht met oordopjes van AKG in de doos. In Amerika zijn de oordopjes overigens al weggelaten en dien je ze apart te bestellen via de klantenservice als je ze wilt ontvangen. Ook Apple liet weten voortaan geen oordopjes meer met de iPhone-toestellen mee te leveren. In een tijd van draadloze oordopjes is het weglaten van bedrade oordopjes wel een geloofwaardige keuze om de impact op het milieu te verkleinen.