Doorgaan naar artikel
Age of Empires III: Definitive Edition
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Age of Empires III: Definitive Edition is weer dankzij de nieuwe The Art of War Challenges een geweldig beginpunt voor nieuwkomers. Verder is er te veel mis met deze nieuwe uitgave om het echt de "Definitive Edition" te mogen noemen.

Age of Empires II: Definitive Edition was een geweldige manier om een van de populairste RTS-titels aller tijden opnieuw te beleven. Age of Emires III was altijd de vreemde eend in de bijt. In deze review bespreken we of dat ook geldt voor de Age of Empires III: Definitive Edition.

Age of Empires III: Definitive Edition brengt op het oppervlak vrijwel dezelfde upgrades met zich mee als gold voor het vorige deel. De kwaliteit is aangepast voor graphics en audio en het spel ondersteunt 4K-resolutie. Daarnaast zijn er weer “Historic Battles” te vinden en is onze favoriete feature van de vorige Definitive Edition, de “The Art of War Challenges”, ook weer terug.

Het grootste verschil is dat een aantal dingen op de een of andere manier van mindere kwaliteit zijn dan bij het origineel. De AI lijkt op sommige plekken dommer, graphics kunnen wazig overkomen als je maar genoeg uitzoomt, stukken van een dialoog missen opeens in het verhaal, de game bevat de nodige bugs en crashes en ook de balans van eenheden en gebouwen is hier en daar aangepast met niet bepaald altijd goede resultaten.

Als je gewoon op een onschuldige wijze Age of Empires III een keertje wilde ontdekken, dan is dit allemaal niet zo rampzalig. De dommere AI zal je niet zo snel opvallen, evenals de missers in de aangepaste troepen of gebouwen. Sterker nog, de Historic Battles zijn een leuke manier om verschillende scenario’s door te spelen. The Art of War Challenges, onze favoriete toevoeging, vormen kleine uitdagingen met uitleg die je verschillende onderdelen van het spel leren zodat je Age of Empires op een hoger niveau kan spelen dan maar wat willekeurige dingen te bouwen. Het zijn fantastische toevoegingen die het spel veel toegankelijker maken en je meer te doen geven.

Het zijn vooral de hardcore fans van het origineel die naast de boot vissen. Als oude fanatiekeling heb je minder profijt van de Challenges en zal je snel uitgespeeld zijn met de Historic Battles. Je wilt gewoon het spel eindeloos blijven spelen tegen de AI, die nu minder is, of online, wat nu ook minder is door de balans die in sommige potjes volledig zoek kan zijn. Ook de online matchmaking-ervaring is er amper op vooruit gegaan. Te veel basale mogelijkheden ontbreken volledig. Je zou bijna het gevoel hebben met een mindere versie van het spel aan de slag te gaan en dat is natuurlijk onacceptabel.

Hierdoor valt Age of Empires III: Defintive Edition ergens op een rare wijze in het midden. Het is voor nieuwkomers een goede kennismaking met het spel, maar voor de mensen die juist zo uitkeken naar een upgrade, is het amper een upgrade te noemen. Dit is jammer, aangezien de Definitive Edition van Age of Empires II juist zo goed was.

Age of Empires III: Definitive Edition is beschikbaar op pc.