Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Op alle fronten is de Razer Blackwidow V3 Pro een high-end toetsenbord. De Wireless HyperSpeed-technologie zorgt voor een stabiele connectie zonder vertragingen. Het toetsenbord kost een flinke zak geld, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardig apparaat voor terug.

Recent heeft Razer, een van de bekendste fabrikanten als het om gaminghardware gaat, enkele nieuwe draadloze producten onthuld, waaronder de Razer Deathadder V2 Pro en de Razer Blackwidow V3 Pro. De Deathadder is een draadloze muis waarvan de review ook op NWTV te lezen is. De Blackwidow is een draadloos toetsenbord waarvan we een exemplaar van hebben mogen ontvangen. Wat wij ervan vonden, lees je in deze review.

Het toetsenbord wordt geleverd in de kenmerkende zwart/groene doos. Bij het openen treffen we een stevig gevlochten USB-C-kabel aan, het toetsenbord zelf en een losse armsteun. Wanneer je het toetsenbord uit de doos haalt voel je direct dat we te maken hebben met een stevig apparaat. De stevige bouwkwaliteit heeft hij onder andere te danken aan de aluminium behuizing. Dit zorgt er tevens voor dat het ook een vrij zwaar toetsenbord is, maar dit is niet erg gezien hij daardoor ook beter op zijn plek blijft liggen.

Het apparaat voelt erg solide aan en geeft je het gevoel dat je te maken hebt met een hoogwaardig kwaliteit toetsenbord. Dat mag ook wel gezien de forse adviesprijs van €249,-.  Ook de aanwezige keycaps hebben een premium-uitstraling door de aanwezige coating. De coating zorgt er tevens voor dat de toetsen niet te glad zijn en dat je een goede aanslag kan maken. De bijgeleverde armsteun is voorzien van memory foam, wat zorgt voor een zachte, maar toch goede ondersteuning. Je kan deze gebruiken wanneer je hier behoefte aan hebt en is daarom ook erg fijn dat deze door Razer wordt meegeleverd. Het is overigens niet mogelijk om de armsteun aan je toetsenbord vast te klikken, dus hij ligt er altijd een beetje los voor. Iets wat niet iedereen fijn zal vinden.

Razer Blackwidow V3 Pro

De Razer Blackwidow V3 Pro is een draadloos model en daar zijn vaak de meningen over verdeeld onder de gamers. De kans op lag, oftewel vertraging, zou hierbij groter zijn en dat is niet iets wat ze kunnen gebruiken tijdens het gamen. Gelukkig is dit model voorzien van de Wireless HyperSpeed-technologie waarmee vertraging verleden tijd is, zowel via Bluetooth als via de 2,4Ghz dongel. Dit is tevens een aangenaam voordeel van dit toetsenbord. Het is namelijk mogelijk om verschillende draadloze connecties te gebruiken. Middels de dongel, die handig is weggewerkt onder een klepje aan de onderkant, is het mogelijk om deze via je pc draadloos te koppelen. Daarnaast is het ook mogelijk om meerdere apparaten via Bluetooth te connecteren. Je dient er enkel het schakelaartje voor om te zetten aan de zijkant van het toetsenbord. Het is overigens ook mogelijk om de USB-C-kabel te gebruiken wanneer je het toetsenbord bekabelt wilt aansluiten of wanneer de ingebouwde accu leeg is.

Razer Blackwidow V3 Pro

De interne accu houdt het tot bijna 200 uur vol, althans, wanneer je de RGB-verlichting niet gebruikt. Wanneer je deze wel inschakelt en daarbij ook op de felste stand zet, dan zal de accuduur drastisch verminderen. Maar goed, dit is nu eenmaal een nadeel van een draadloos apparaat. Gelukkig zorgt de snellaad-functie ervoor dat je na enkele minuten weer even vooruit kunt. Zoals we inmiddels gewend zijn van vrijwel alle Razer-producten is het mogelijk om middels de Synapse-software onder andere de RGB-verlichting in elke denkbare kleur te veranderen en zelfs te kiezen voor verschillende patronen. Razer heeft de Blackwidow V3 Pro voorzien van doorzichtige schakelaars waardoor de LED’s meer licht afgeven en dat de kleuren feller doorkomen. Het enige minpunt is dat de mediatoetsen geen licht doorlaat aan de bovenzijde van de knop. Deze is namelijk helemaal dicht waardoor het licht enkel vanuit de onderkant van de knop komt. Hierdoor is in een donkere ruimte minder goed te zien wat er op de knop staat.

Razer Blackwidow V3 Pro

Voor de liefhebbers is dit model verkrijgbaar met twee verschillende mechanische switches, namelijk groen en geel. De groene clicky-switches zorgen voor meer feedback tijdens het indrukken van de toets en maken daarbij ook het herkenbare klikkende geluid, iets wat storend kan zijn voor andere wanneer je in een ruimte werkt met andere personen. De gele lineair-switches zijn wat stiller en geven ook minder weerstand wanneer je ze indrukt. Het is een persoonlijke keuze voor welke schakelaars je moet gaan. De ene vindt de feedback heerlijk werken, maar de ander kan het geluid niet weerstaan en wil liever wat stillere schakelaars. Gelukkig biedt Razer een mogelijkheid voor beide.

Razer heeft met de Blackwidow V3 Pro ervoor gezorgd dat het een toetsenbord is met het beste uit beide werelden. Zo is hij geschikt voor pro-gamers die graag met mechanische schakelaars werken en daarbij ook nog eens draadloos kunnen werken zonder vertragingen. De prijs van €249 mag dan wel vrij hoog zijn, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardig toetsenbord voor terug.