Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Bank Attack is een leuk vermakelijk spel dat het reactievermogen van de spelers goed test, dankzij de verschillende niveau's waardoor het voor iedereen spannend kan zijn. De voorwerpen zijn misschien niet heel herkenbaar dankzij de felle kleur, maar na wat oefenen mag dit de pret niet drukken.

In Bank Attack moeten twee tot vier spelers samenwerken om goudstaven uit een kluis te bemachtigen en ze krijgen daarbij de kans om tot vijftig miljoen euro extra te verdienen. Wat we daarvoor moesten doen, lees je in deze review van dit spel waar je reactievermogen goed getest wordt.

Bank Attack Foto: Joost Klein Middelink

Het concept werkt als volgt: er zitten goudstaven in de elektronische kluis en het is aan jullie om deze te kraken binnen vijf minuten. Iedereen kiest een rol zoals de hacker, lookout, explosieven-expert of money man. Om dat te doen, moeten jullie voorwerpen onderling pakken, ruilen of geven, waarvoor de kluis de instructie geeft. Tussendoor zal deze vertellen dat je een voorwerp moet gebruiken, dan moet diegene die in het bezit is van het voorwerp op de knop van zijn of haar rol drukken. Lukt dat, dan mag je ook extra geld pakken. Gaat dit vaak genoeg fout, dan verliezen jullie het spel.

De acht voorwerpen die spelers kunnen verkrijgen zijn ruwweg spullen die je kunt verwachten bij een bankkraak. Denk aan handschoenen, explosieven, een boor, een kaart of een laptop. Deze worden langzamerhand verdeeld onder de spelers door instructies van de kluis. De ene keer moet een persoon een voorwerp geven, de andere keer geven en weer een andere keer moet er geruild worden.

Helaas zijn de voorwerpen in Bank Attack allemaal dezelfde kleur en hebben sommige voorwerpen enigszins dezelfde vorm, waardoor het snel verwarrend kan worden. Wij hadden liever gezien dat elk voorwerp een andere kleur of markering kreeg, maar wellicht hoort dat bij de moeilijkheid.

Bank Attack Foto: Joost Klein Middelink

De spanning loopt goed op tijdens een potje, want de kluis gaat langzaam omhoog tijdens het spel en de geluidseffecten worden ook steeds intenser, al zijn deze redelijk luid vonden wij. Er zijn vijf niveaus (en een bonuslevel) waarbij de moeilijkheid oploopt. Afhankelijk van het niveau wat gekozen is kan dit simpel genoeg zijn voor kinderen of juist extreem lastig, zelfs voor volwassenen. Zodoende is het spel geschikt voor iedereen die het spel wil doen.

Ondanks dat Bank Attack erg leuk en spannend is om te doen, zijn er wel kleine dingetjes die wij jammer vonden. Zoals we eerder al noemden zijn de voorwerpen wat onduidelijk. Ook is het jammer dat de rol die je kiest geen enkele invloed heeft of een andere insteek heeft, ze hadden het net zo goed speler 1 tot en met 4 kunnen noemen. Ook zijn de verschillen tussen de niveaus, met uitzondering van het bonuslevel, niks anders dan een versnelling van het spel. Wij hadden wat meer variatie willen zien.

Toch is Bank Attack een erg leuk spel om even een kwartiertje op tafel te zetten om een kort en spannend spel te doen die het reactievermogen van iedere speler goed test. De voorwerpen zijn soms wat onduidelijk, zeker in het heetst van de strijd en er is weinig variatie, maar uiteindelijk is het spel grappig en intens genoeg om het toch af en toe uit de kast te halen.