Doorgaan naar artikel
Mortal Kombat 11 Ultimate
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Mortal Kombat 11 Ultimate is de ultieme uitvoering van hét vechtspel van de afgelopen generatie.

Het is geen geheim dat wij op onze redactie fans zijn van Mortal Kombat 11. Dat kon je in 2019 al lezen in onze review en afgelopen juni weer in de review van de Aftermath-uitbreidingMortal Kombat 11 Ultimate brengt alle uitgebrachte content voor Mortal Kombat 11 samen met de nieuwste DLC-personages. Wij zijn er uitgebreid mee aan de slag gegaan.

Mocht je geen zin hebben om onze oude reviews door te speuren, dan kunnen we kort voor je samenvatten wat Mortal Kombat 11 tot zo’n goede game maakt.

Allereerst is de verhaalmodus erg goed gedaan, wat voor een vechtspel zeker geen garantie is. Je hebt een beetje het idee naar een zeer vermakelijke B-film te kijken, vol one-liners, eigenzinnige personages en plot-twists die alle kanten op gaan. De Aftermath-uitbreiding wist hier weer wat aan toe te voegen met de komst van oude bekende Shang Tsung, die zelfs gespeeld werd door Tagawa: een waar genot voor oude fans van de franchise.

Daarnaast voelt het vechten zelf lekker aan. Combo’s zijn niet al te lastig, waardoor je makkelijk nieuwe personages kan leren en je, als je dat wilt, je sneller kan gaan richten op de mindgames die bij een vechtspel komen kijken. Speel je graag Street Fighter? Dan weet je dat het enigszins onder de knie krijgen van een nieuwe vechter dagen of weken kan duren, maar bij Mortal Kombat 11 heb je het gevoel na een uurtje of twee wel online een pak slaag uit te kunnen gaan delen. Hierdoor kan je uitgebreid experimenteren met verschillende personages om te kijken wie bij jou past, zonder dat het als een al te gewichtige keuze begint aan te voelen.

Als kers op de taart geniet Mortal Kombat 11 dankzij de “Rollback Netcode”-technologie van een geweldige online-ervaring. We gaan je niet vervelen met een uitleg over wat dit precies inhoudt, maar er zijn verschillende technologieën die je kan gebruiken om vertragingen in een online potje in een vechtspel af te handelen: “Rollback” is verreweg de superieure ervaring voor spelers.

Met de komst van de DLC is de keuze uit vechtersbazen alleen maar gegroeid, met geweldige toevoegingen als Sindel die ook echt in het Mortal Kombat-universum thuishoort, tot gastpersonages als de Terminator, de Joker, RoboCop en meer. Tegelijkertijd met Ultimate verschijnt ook Kombat Pack 2, wat twee oude bekenden en een gastpersonage met zich meebrengt. Mileena en Rain hebben hiermee eindelijk hun plekje in MK11 gevonden en Rambo komt er gezellig bij als gastpersonage. Deze personages zijn uiteindelijk het enige echt nieuwe onderdeel (samen met een verandering in de spelregels die we uit zullen leggen) van Ultimate dus daar gaan we het dan ook even over hebben.

Alle drie de personages voelen bijzonder compleet aan. Niet alleen zien ze er goed uit en hebben ze flitsende bewegingen, behalve dan de wat loggere Rambo, maar ook hebben ze verschillende speelstijlen waardoor je als speler van enorm veel creatieve vrijheid geniet om te bepalen hoe je elk gevecht aanpakt. Dit wordt versterkt door een aanpassing in de spelregels van MK11. Als je een potje speelt, heeft namelijk niet iedereen altijd toegang tot al zijn speciale aanvallen. Je moet voor elk gevecht uit een van de drie “Variations” van je personage kiezen die met een paar van de aanvallen komen. Vanaf nu kan je ook je eigen Variations maken en deze in de competitieve modi gebruiken. Hierdoor zijn nieuwe combinaties mogelijk met de al bestaande personages, maar vooral de drie nieuwe vechtersbazen genieten hier veel van omdat ze echt met de gedachte gemaakt lijken te zijn om hier optimaal gebruik van te maken.

Zo zijn wij het meest aan de slag gegaan met Rain. Dankzij dit nieuwe systeem konden we een Variation maken waarbij we vooral grote, flitsende combo’s konden uitvoeren die er niet alleen cool uitzagen, maar ook enorm dodelijk zijn. Maar later zijn we over gegaan op een Variation waarbij we wat aanvallen voor coole combo’s inleverden om veel sluwe trucjes toe te kunnen passen, waarmee we onze online tegenstanders keer op keer kunnen verrassen. Zo kies je nu niet alleen welk personage je graag wilt spelen, maar ook specifiek hoe jij ze graag wilt spelen en dat voelt extra tof.

Verder moet nog gezegd worden dat er echt veel liefde in de drie nieuwkomers gestopt is. Rambo heeft zijn voice-over gekregen van Sylvester Stallone en dat alleen is al genoeg reden om er uitgebreid van te genieten. Rain en met name Mileena zitten allebei vol met verwijzingen naar de oudere Mortal Kombat-delen waar ze in zaten en het is daarom voor fans een feest van herkenning.

Mortal Kombat 11 Ultimate is een geweldige deal voor de mensen die deze game nog niet opgepakt hebben. Het feit dat er gratis nextgen-updates te verkrijgen zijn, is vooral mooi meegenomen, maar zelfs zonder die update is het de ‘ultieme’ uitvoering van hét vechtspel van de vorige generatie. Je krijgt twee toffe verhalen om je mee te vermaken en alle dertien DLC-personages die uitgebracht zijn. Heb je als fan van vechtspellen deze game nog niet in huis gehaald? Doe dat dan nú.

Mortal Kombat 11 Ultimate is voor deze review gespeeld op pc. De game is beschikbaar op Playstation 4 en 5, Xbox One en Xbox Series S|X, Nintendo Switch en pc.