Doorgaan naar artikel
Warhammer 40,000: Battle Sister
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Warhammer 40,000: Battle Sister is vooral heel veel fan-service voor liefhebbers van Warhammer. Qua game biedt het niet erg veel, aangezien het vooral rondlopen en schieten is in omgevingen die doen denken aan games van 2000. Het schieten is niet heel zuiver en de teamgenoten en vijanden zijn idioot, waardoor de game vooral heel ongepolijst voelt.

De Warhammer 40,000-serie spant zich over vele platformen en media, zo ook nu met de eerste VR-game: Warhammer 40,000: Battle Sister. Lees hier onze review met deze virtual reality-game.

Het verhaal duikt in de avonturen van de Battle Sisters, getrainde vrouwen die in de naam van de Emperor het koninkrijk beschermen. Jij bent Ophelia, een van hen, en zult de nodige soldaten moeten neerhalen om jouw taak te volbrengen. Al vroeg in het verhaal gaat het mis en krijgen we wapens om ons in leven te houden. Met een Bolter-pistool, powerzwaard en rozenkrans gaan we de strijd tegemoet.

Warhammer 40,000: Battle Sister

Waar de eerste twee logisch klinken, blijkt al snel dat dat laatste zorgt voor bovennatuurlijke krachten, want nu kunnen we vijanden en voorwerpen wegduwen met onze gedachten. Dit klinkt op papier enorm tof, maar in de praktijk komt dit niet goed uit de verf. De duw heeft zodanig weinig impact dat het eerder op een zuchtje wind lijkt en dit verandert niet gedurende het spel, ongeacht hoe we deze beweging doen. Het is jammer dat deze vaardigheid zo nutteloos voelt.

De gameplay bestaat vooral uit bewegen naar lange gangen of open velden waar we vijanden tegenkomen en deze uitschakelen met een van onze wapens. Het enige wat verandert is de setting waarin je dit doet. De ene keer doe je dat in de loopgraven van een grootse strijd op een planeet, de andere keer in een kerk of een ruimteschip. De gebieden zien er helaas wel uit alsof ze rechtstreeks uit een schietspel van het jaar 2000 komen. Het is erg hoekig en onafgewerkt, maar voor het grootste deel van de game is dat niet bijster storend.

Daarnaast is de AI van onze teamgenoten en de vijanden best slecht. Onze teamgenoten blijven tegen muren aanlopen, blijven op vijanden schieten terwijl ze zelf achter een muur zijn gaan staan en meer gekkigheid. De vijanden verschijnen spontaan rondom onze heldin, waardoor je soms in je rug wordt geschoten, ook al is het vrijwel onmogelijk dat daar vijanden kunnen zitten. Ze rennen roekeloos op jou af, waardoor je ze makkelijk kun afslachten. Tegenstanders die vanaf lange afstand schieten, weten dan weer met extreme precisie raak te schieten, ongeacht of je in beweging bent of niet.

Warhammer 40,000: Battle Sister

Het wisselen van wapens is niet altijd nodig, aangezien je genoeg munitie vindt in de levels. Ook hoef je niet zuinig te zijn met munitie aangezien deze niet opslaat tussen levels door, waardoor het sparen van kogels dus nutteloos is. Zodoende voelt het schietwerk erg arcade aan, maar probeert de game zelf te graag een spannend en intens verhaal te zijn, waardoor het enigszins met strijd elkaar in is.

Eenmaal in gevechten is het best tof om met de wapens vijanden uit te schakelen en herkenbare soldaten tegen te komen die je kent uit Warhammer, als je enkele haperingen door de vingers kunt zien. Herladen is niet helemaal ideaal, aangezien je jouw wapens tegen de riem met kogels moet drukken. Als je boven je schiet, is het bijna onmogelijk om dit zuiver te doen zonder dit flink getraind te hebben bij jezelf. Zodoende kwam het wel eens voor dat we verwacht hadden nieuwe magazijnen te hebben, maar vervolgens met twee lege wapens een kamer vol soldaten in renden. Dit is best frustrerend in spannende shoot-outs.

Helaas is Warhammer 40,000: Battle Sister daardoor momenteel helaas alleen echt interessant voor enorme fans van het Warhammer-universum. Het verhaal en de extra informatie die je vindt is best tof, maar de gameplay eromheen is zo oppervlakkig en inhoudsloos dat het snel verveeld. De wapens lijken niet zuiver te schieten, de vijanden en onze teamgenoten gedragen zich vreemd en het uiterlijk van de omgevingen ogen zwaar verouderd. Met een update hier en daar zou het misschien nog interessant kunnen worden voor de meeste mensen, maar voorlopig is het vooral interessant voor fans.

Voor deze review is Warhammer 40,000: Battle Sister gespeeld op de Oculus Quest 2. Het spel is alleen verkrijgbaar voor de Oculus Quest-headsets.