Doorgaan naar artikel
Jelmer Hemmes
Jelmer Hemmes
Redacteur
Profiel

Week 3 komt er alweer aan en ons weekend lijkt wit te gaan worden: welkom bij onze wekelijkse rubriek! Doordat de sneeuw ons land gaat binnenvallen, hebben we des te meer reden om lekker bij de kachel binnen te zetten. Wat is er dan ook beter om een nieuwe Netflix-film gauw aan te slingeren en even lekker onderuit te zakken? Niks toch?! Lees snel verder in: de filmreleases van week 3!

RBG

In ieder vak geldt dat er iemand moet zijn die als voorbeeld kan fungeren: voor vrouwelijke juristen en rechters is dat voorbeeld waarschijnlijk Ruth Bader Ginsburg. In Nederland zal haar naam niet bij iedereen bekend zijn, maar Ruth Bader Ginsburg is een begrip onder de Amerikanen. Zij was de tweede vrouw die benoemd werd tot lid van het hooggerechtshof in Amerika en de langstzittende vrouw tot nu toe. Nadat haar vrouwelijke collega aftrad, bleef zij als enige over in het hooggerechtshof maar hield ze zich machtig staande. Deze documentaire gaat dan ook over haar leven: hoe ze opklom tot de hoogste rang voor een jurist in Amerika, en hoe zij zich in haar privéleven ook nog staande moest houden.

 

Sighless

Wanneer een voormalig violiste door een aanval in het ziekenhuis belandt, wordt ze blind. Hiervan eenmaal bijgekomen, mag ze naar huis en trekt ze zich volledig terug. Terwijl ze thuis verder herstelt, lijkt haar lijden nog niet afgelopen: de dader blijft haar namelijk terroriseren. Helaas kan ze zelf de dader niet identificeren en is er niemand die haar gelooft dat hij constant in haar buurt is. Dus zal ze zelf een andere manier moeten verzinnen om van de dader af te komen…

The White Tiger

Balram is van arme komaf en komt uit een dorp waar je vanzelf leert je senioren te gehoorzamen. Wanneer hij dan ook als taxi-chauffer een man tegenkomt die veel hoger in de pikorde staat, besluit hij dat hij hem moet bedienen. Hij biedt dan ook zijn diensten aan en wordt zo de chauffeur van Ashok. Deze laat Balam rondrijden en neemt onze taxi-chauffeur tot diep in de nacht mee op avontuur. Totdat er iets heftigs gebeurd: Ashok en zijn vriendin zaten achter het stuur en veroorzaakten een ongeluk, maar tot overmaat van ramp verplichten ze Balam een verklaring te ondertekenen waarin staat dat hij in zijn eentje achter het stuur zat en het ongeluk veroorzaakt heeft. Ineens gaat er een knop om bij Balam en besluit hij zelf zijn weg naar de macht te vinden en ervoor te zorgen dat dit soort mensen hem niets meer kunnen maken. Zo wordt hij: The White Tiger.

So My Grandma’s a Lesbian

Eva is een succesvolle advocate die verliefd is op haar Schotse vriend Stuart. Zijn familie is ultraconservatief en enorm machtig in Schotland. Op een dag besluiten Eva en Stuart dat ze willen trouwen en kondigen ze hun verloving aan. Wanneer Eva het nieuws aan haar oma wil brengen, heeft haar oma ook nieuws voor haar: ze gaat trouwen met haar beste vriendin! Voor Eva stort haar wereld even in: hoe kan zij nu trouwen met Stuart als haar oma lesbienne is? Ze besluit om naar de Canarische eilanden te gaan en tijd te spenderen met haar oma. Hier ontdekt ze, waar de wereld eigenlijk om draait… 

 

Tribhanga

In deze bijzondere familiefilm word je meegenomen in een biografie die zich spant van 1980 tot het heden. Wanneer de matriarch van de familie in het ziekenhuis belandt, wordt ze al snel in coma gebracht. Zij was echter een beroemd schrijfster en heeft dan ook eigenlijk twee levens geleid: één in de spotlights en één daarbuiten. Terwijl over het leven daarbuiten genoeg geschreven en gezegd is, blijkt dat er bij haar familie veel oud zeer zit over de rol van hun matriarch in de familie. Uiteindelijk is de conclusie: niets is zo sterk en waardevol als familie.