Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Chili Dice is een leuke variant van een bekend dobbelspel, maar dan met een hoge gokfactor. Besluit je te stoppen voor de punten die je hebt, of misschien toch nog een extra worp te gebruiken in de hoop dat je hoger scoort. Daardoor loop je wel kans later minder punten te kunnen scoren. Zodoende is het een leuk en vlot dobbelspel voor tussen grotere spellen door of als je maar weinig tijd hebt.

Dobbelspellen blijven enorm populair en de volgende telg in dit genre mochten we ontvangen van 999 Games; Chili Dice. Dat is een variant van een heel bekend dobbelspel, maar dan met een hoge gokfactor. Je moet keer op keer beslissen of je stopt of voor meer punten gaat, maar dan neem je wel meer risico’s. Lees hier of wij ons hoofd koel wisten te houden of dat we ons aan de dobbelstenen brandden in deze review.

Chili Dice Foto: Joost Klein Middelink

Chili Dice werkt erg simpel, dus is het ook makkelijk op te pakken. Je hebt tien rondes en in elke ronde dobbel je tot je punten noteert. Hierdoor lijkt het enorm op een van de populairste en bekendste dobbelspellen: Yahtzee. Je kunt dezelfde getallen sparen, gaan voor een straatje of misschien wel voor andere varianten. Het verschil zit het hem vooral in de worpen, want in plaats van dat je elke ronde drie keer mag gooien, heeft iedere speler een poel van 30 worpen die je het gehele spel kunt inzetten. Wil je dus toch nog een keertje extra gooien in de hoop die extra zes te gooien, dan kan dat, maar zo verbruik je wel een worp die je later wellicht nodig zou hebben. Dit element zorgt voor de nodige spanning terwijl jouw tegenstanders toekijken of je wint of faalt door die ene extra worp.

Elke dobbelsteen heeft een rode zijde, deze heeft verschillende functies. Je mag de dobbelsteen eventueel draaien naar een andere zijde, de totale punten opschrijven bij het rode getal of laten meetellen als verdubbellaar voor de enkele cijfers. Zodoende moet je constant de afweging maken of je de dobbelsteen draait in de hoop voor meer punten of misschien strategisch meer punten verdient en deze bij een ander getal te schrijven.

Daardoor voegt Chili Dice een enorm gokelement toe doordat je in het dilemma zit om te stoppen en punten te noteren, of toch net nog één, twee of misschien wel vier keer extra gooit, in de hoop dat je daardoor de maximale score haalt. Dit betekent wel dat je in de laatste paar beurten misschien ineens slechts eenmaal kan werpen voor je punten moet opschrijven of wellicht helemaal vakjes moet doorstrepen. Je kunt ook besluiten te stoppen met het spel, dan levert elke worp vijf extra punten op aan het einde van spel. Ook dit is allemaal zeer strategisch en bepaalt misschien net die paar punten voor de overwinning. De combinatie van de rode zijde van de dobbelstenen, het zelf bepalen hoeveel keer je dobbelt per ronde en de variaties zorgen ervoor dat dit een leuk, snel en vermakelijk dobbelspel is.

Chili Dice Foto: Joost Klein Middelink

De hilariteit start vooral als je je soms verliest in het dobbelen, want als je zes dezelfde getallen hebt levert dat maximale punten op, dus dat ene getalletje gooien is dan wel essentieel. Wij merkten dat wij soms wel vier of vijf keer extra gooiden om toch die ene zes te krijgen, terwijl we achteraf dus bepaalde vakjes met slechts eenmaal gooien konden invullen. Dit zorgt ervoor dat je goed moet afwegen welke punten je meer waard zijn dan anderen. Het feit dat je ook je medespelers dit ziet doen, zorgt voor de nodige frustratie en lachmomenten.

Ondanks dat Chili Dice een enorm leuk dobbelspel is, waren er wel wat kleine aanmerkingen tijdens onze potjes. Zo vergaten wij worpen soms te noteren, omdat je niet bijhoudt hoe vaak je die ene dobbelsteen opnieuw gegooid had en je daarbij makkelijk het overzicht kwijt raakt. Wij raden daarbij aan dat de speler rechts van jou, jouw score opschrijft en afturft hoe vaak gegooid is, zodat je daar zelf niet op hoeft te letten. Ook voelt het vakje voor ‘gelijke’ getallen enigszins dubbelop, aangezien je daar al voor spaart in de reguliere categorieën. Wij hadden liever een andere variant gezien om te sparen.

Hoe dan ook is Chili Dice een prima dobbelspel wat je makkelijk tussen grote spellen in kunt doen omdat het lekker snel wegspeelt. Het afwegen van nog een keer dobbelen of eieren voor je geld kiezen is erg leuk doordat je zo worpen opoffert om misschien toch een hogere score te behalen. Het idee achter het thema is ook dat het soms heet aan je voeten kan worden en dat klopt op deze manier dan ook. Al met al een leuke aanrader als dobbelspel.