Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

A Game of Cat and Mouth is in de kern wel een leuk en grappig spel, vooral als je met meerdere mensen een soort toernooi doet. Verder is het spel wat simpel aangezien er niet echt een tactiek is behalve zo snel mogelijk alle balletjes te lanceren, en er geen varianten zijn. Toch biedt het redelijk wat vermaak als je het spel af en toe tevoorschijn tovert.

Het kaartspel dat het meeste geld opbracht via Kickstarter is zo populair geworden dat de makers van Exploding Kittens allerlei andere spellen zijn gaan ontwikkelen. Zo ook A Game of Cat and Mouth, waarbij twee spelers het tegen elkaar opnemen in een actievol spel waarbij ze balletjes moeten lanceren door een kleine opening. Lees hier onze review met dit knotsgekke spel.

A Game of Cat and Mouth Foto: Joost Klein Middelink

Bij het uitklappen van de doos is slim bedacht dat dit ook meteen het speelbord is, dus binnen een minuut kan je het al spelen. Dat past volledig bij het spel, want het is een behendigheidsspel waarin je een kattenpootje hebt die magnetisch aan het bord kleeft. Daar moet je balletjes in doen om deze vervolgens te lanceren om te winnen. Er zit alleen een groot kattengezicht tussen de spelers in die balletjes blokkeren, waardoor winnen niet erg makkelijk is. Winnen doe je door al jouw balletjes, de drie ‘tanden’ (drie witte balletjes in het midden) of de ‘neus’ (een zwarte bal in het midden van het scherm) bij de tegenpartij te krijgen.

A Game of Cat and Mouth klinkt makkelijker dan dat het is, want de ruimte om een balletje aan de andere kant te krijgen is erg smal. Zodoende zullen de spelers vaak genoeg tegen het bord aanschieten en is enige doelgerichtheid vereist. Het is dan ook hilarisch en spannend om de balletjes constant tegen het bord aan te horen komen, wetende dat jouw tegenstander bijna heeft gewonnen voor de nodige frustratie zorgt als jouw balletje voor de derde keer het bord raakt. Potjes duren enkele seconden tot een paar minuten, afhankelijk van de vaardigheid en dosis geluk van de spelers. Ook moet je bedenken welke manier van winnen het meest gunstig voor je is, maar door de chaos kan dit snel vergeten worden.

A Game of Cat and Mouth Foto: Joost Klein Middelink

Doordat een speler van A Game of Cat and Mouth een beste dosis geluk nodig heeft, aangezien nauwkeurig schieten soms best lastig is, kan er soms ook frustratie optreden en duren potjes soms best lang. Een van onze spelers kwam achter een zogeheten ‘sweet spot’ waardoor zij vrijwel consequent balletjes aan de andere kant wist te krijgen. Zodra deze eenmaal is gevonden ben je vrijwel verzekerd van succes en lijkt er bijna geen sprake meer te zijn van vaardigheid. Zodoende verviel de hilariteit en spanning van het spelen een beetje. Daarbij is het slim om de doos als speelbord te gebruiken, maar doordat deze niet helemaal symmetrisch is, heeft een speler misschien een kleine handicap door het handvat wat uitsteekt. Een klein minpuntje, maar wel merkbaar tijdens potjes. Ook zijn er geen varianten waardoor het spel ook snel uitgespeeld is.

Toch is A Game of Cat and Mouth wel leuk om met enige regelmaat op tafel te laten verschijnen. Het is snel opgezet en zou binnen enkele minuten gespeeld kunnen zijn. In toernooi-stijl zou het prima werken als partyspel met toeschouwers. Toch vraagt het spel niet veel strategie en is het simpelweg balletjes schieten tot iemand wint. Verwacht dus geen diepgaand spel, maar simpel en kort vermaak voor tussendoor.