Doorgaan naar artikel
Persona 5 Strikers
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Persona 5 Strikers is fantastisch en de combinatie van het strategische element van Persona en het hacken-en-slashen van Dynasty Warriors verveelt niet.

Vanaf 23 februari is het eindelijk zover: dan is Persona 5 Strikers eindelijk wereldwijd beschikbaar voor PlayStation 4 (en 5 via Backwards Compatibility), Nintendo Switch en pc. Wij hebben de game al uitgebreid gespeeld om je te laten weten waarom het een waardige opvolger is van Persona 5.

Vorige maand hebben we al uitgebreid de eerste paar uur van het spel besproken in onze preview. Mocht je benieuwd zijn naar hoe de aangepaste gameplay van dit deel werkt, dan raden we je vooral aan onze preview even door te nemen. In deze review gaan we vooral in op hoe het spel zich ontwikkelt naarmate je wat langer dan een paar uur hebt gespeeld.

We hebben het spel op Hard gespeeld, maar bij veel RPG’s betekent dat niet per se dat het ook echt lastig wordt. Al vrij snel begon ons op te vallen dat Persona 5 Strikers vrij snel pittig kan worden op deze moeilijkheidsgraad. Hier is niets mis mee, want dat is dan ook waar je voor kiest, maar we merkten dat het nogal willekeurig is wanneer een gevecht opeens heel lastig is of niet. Een willekeurige onderdaan in een van de gevangenissen kostte zo’n drie pogingen om eindelijk te verslaan, terwijl de eindbaas uiteindelijk geen enkel probleem vormden. Deze rare ups en downs in de moeilijkheidsgraad van het spel halen je er soms een beetje uit, maar het mag de pret op de lange termijn niet drukken.

De moeilijkheid zorgt er vooral ook voor dat je echt in de actie getrokken wordt en goed moet letten op het ontwijken van aanvallen en op de elementen die je in een gevecht meeneemt. Verschillende vijanden zijn namelijk zwakker (of juist sterker) tegen verschillende elementen. Gelukkig kan Joker, zoals altijd, verschillende Persona’s met zich meenemen en hiermee ook een boel verschillende elementen. Hierdoor ben je nooit helemaal verloren als je geen optimaal team van Phantom Thieves met je meehebt en dit zorgt ervoor dat het spel je niet al te veel afstraft als je gewoon wilt gaan voor de personages die je het leukst vindt. Het strategische element van Persona 5 wordt uitmuntend gecombineerd met het hacken-en-slashen van Dynasty Warriors.

Leuk is ook dat alle verschillende Phantom Thieves met hun volledig eigen vechtstijl en speciale vaardigheden komen. Zo is Joker vooral heel behendig en kan hij makkelijk in en uit een gevecht springen en aanvallen ontwijken, terwijl Yusuke vooral draait om langzamere aanvallen waarbij hij met zijn katana vijandige aanvallen kan deflecteren. Iedereen die Persona 5 gespeeld heeft, zal zo zijn eigen lievelingen hebben en het feit dat je als ze allemaal kan hacken-en-slashen in Strikers is een waar genot. Gepaard ook met de aparte speelstijlen, betekent dit dat iedereen weer met een ander team zal gaan spelen, al zullen we je raar aankijken als de geweldige Morgana hier geen onderdeel van uitmaakt. Bij elk savepunt in een dungeon kan je overigens Phantom Thieves in of uit je team zetten. Hierdoor kan je er zelf voor zorgen dat de gameplay nooit te monotoon wordt.

Persona 5 staat erom bekend dat je continu op het puntje van je stoel zit en dat is bij Persona 5 Strikers niet anders. Alhoewel het allemaal vrij onschuldig begint en er genoeg luchtige momenten inzitten, zijn alle dialogen goed geschreven en vraag je je bij elke slechterik weer af wat hun achterliggende motivatie is en waarom dingen werken zoals ze werken. Wel voelt het bij de dialogen soms alsof de Phantom Thieves iets te veel leden hebben en de schrijvers het gevoel hadden dat iedereen bij elk gesprek zijn zegje moet doen. Iedereen komt steeds wel even aan bod, zelfs als ze niet zoveel toe te voegen hebben. Hierdoor worden de dialogen soms wat onnodig langdradig terwijl het punt al lang gemaakt is.

Persona 5 Strikers is vooral een geweldige voortzetting van een grandioze game. De gameplay is volledig aangepast, maar bevat genoeg vertrouwde elementen dat het niet voelt alsof je helemaal in het diepe wordt gegooid. De gameplay is uitdagend voor wie dat wil en er is niets leuker dan met al je favoriete Phantom Thieves op stap te gaan en steeds de verschillende speelstijlen af te blijven wisselen. De dialogen zijn soms wat onnodig langdradig, maar dat zien we graag door de vingers voor een verder geweldige ervaring.

Persona 5 Strikers is voor deze review gespeeld op pc. De game is vanaf 23 februari beschikbaar voor PlayStation 4, Nintendo Switch en pc.