Doorgaan naar artikel
Carbon 1 Mk II gelanceerd, eerste smartphone van koolstofvezel
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Tijdens een online persevenement is vandaag de eerste smartphone gelanceerd met een behuizing van koolstofvezel: de Carbon 1 Mk II. Koolstofvezel is een relatief nieuw materiaal dat zowel erg sterk als licht qua gewicht is. Het is dan ook een materiaal dat erg geschikt lijkt voor de behuizing van smartphones. De Carbon 1 Mk II maakt hiermee vandaag de primeur.

De Carbon 1 Mk II heeft als meest unieke eigenschap het opvallend lichte gewicht (125 gram). Ook is het met 6,3 mm een erg dun toestel. Wij hebben al een Carbon 1 Mk II in handen gehad en eerlijk is eerlijk, het verschil in gewicht is erg merkbaar. Qua specificaties heeft het toestel een MediaTek P90-chipset, wwn 6.0 inch AMOLED-display met Gorilla Glass Victus-bescherming en een 3.000 mAh accu. Het toestel heeft een dubbele 16 megapixel camera aan de achterzijde en een 20 megapixel selfiecamera aan de voorzijde in het scherm verwerkt. In eerste instantie komt de smartphone uit met Android 10, met een geplande upgrade naar Android 11 in het derde kwartaal van 2021.

CEO Firas Khalifeh van Carbon Mobile legde tijdens het online persevenement meer uit over de Mk II-smartphone. Dat er nog niet eerder een smartphone op basis van koolstofvezel is uitgebracht, komt volgens Khalifeh omdat het materiaal slecht draadloze signalen doorlaat. Dat heeft Carbon weten op te lossen met een speciale technologie in de behuizing. Daarnaast kostte het produceren van de behuizing veel tijd. Dat heeft het bedrijf weten te optimaliseren van gemiddeld drie uur tot een half uur per behuizing.

Khalifeh benadrukte tijdens het persevenement dat het een Duits product betreft en wilde hiermee een contrast maken met voornamelijk in China geproduceerde smartphones, waaronder bijna alle grote merken vallen. Ook de vergelijking met de Tesla Roadster werd vaak gemaakt, omdat ook deze deels van koolstofvezel wordt gemaakt. In tegenstelling tot de Roadster, weet Carbon Mobile echter wel een product op de markt te brengen, terwijl de Tesla Roadster tot op heden beperkt is gebleven tot een belofte van Elon Musk.

De Carbon 1 Mk II is vanaf vandaag verkrijgbaar vanaf 799 euro. Voor het ervaren van het lichte gewicht en de dunne behuizing is het toestel tevens bij verschillende Nederlandse partnerwinkels uit te proberen (mits de geldende corona-maatregelen dit toelaten).