Doorgaan naar artikel
Android 11 uitgerold op eerste smartphones
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Google heeft de nieuwste Android-variant officieel uitgerold op een aantal smartphones. Android 11 is nu te vinden op Googles eigen Pixel smartphones, namelijk de Pixel 2, 3, 3A, 4 en 4A. Met Android 11 komen weer een aantal nieuwe functionaliteiten naar ’s werelds meest populaire besturingssysteem voor smartphones. Eerder werden door Google altijd benamingen van zoetigheden aan de nieuwe versies meegegeven, zoals Kit-Kat, Oreo, en Marshmellow, maar dat is nu afgelopen: ‘Android 11’ is de enige benaming.

Opmerkelijk is dat ook een aantal andere smartphonefabrikanten vrijwel gelijktijdig een Android 11-update aanbieden. De OPPO X2 en Reno 3, de Realme X50 Pro, de Xiaomi Mi 10 en Mi 10 Pro en de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro (link) hebben inmiddels een (optionele beta-)update ontvangen waarin hun eigen Android-variant ook naar Android 11 kan worden geüpdatet. Binnenkort zullen veel toestellen de update automatisch ontvangen, maar dit hangt af van de betreffende fabrikant of en wanneer dit gebeurt.

Android 11 brengt een hele lijst aan technische vernieuwingen met zich mee, maar een aantal daarvan zullen ook het gewone publiek aanspreken. De focus ligt namelijk vooral op het gemakkelijker maken van meerdere apps en bezigheden tegelijk uit te voeren. Zo is een belangrijke toevoeging die van ‘chat bubbles‘. Wanneer je een bericht ontvangt, komt er bovenop de app die je op dat moment gebruikt een bubbel tevoorschijn, die je kunt aanklikken om het gesprek te openen. Je kunt hierdoor ook gewoon in de andere app verder werken. Tevens worden verschillende chats in het notificatiescherm bovenin nu gegroepeerd weergegeven, waardoor deze een stuk overzichtelijker worden.

Ook is het met Android 11 mogelijk om je scherm op te nemen. Met een druk op de knop kun je opnemen wat er op je scherm gebeurt en dit delen met anderen, bijvoorbeeld handig wanneer je gameplay op wilt nemen. Ook is het bedienen van andere smartdevices nu geïntegreerd in Android. Zo kun je via een speciaal ingericht gedeelte smart-lampen, draadloze headsets of je smart-TV bedienen. Ook Android Auto ontvangt een aantal verbeteringen gericht op gebruikersgemak, zoals draadloze verbinding.

Ten slotte voegt Android 11 ook meer opties toe om je privacy te waarborgen. Apps kunnen slechts éénmalige toestemming krijgen en toestemmingen worden na verloop van tijd automatisch ingetrokken. Sommige Android-schillen van andere fabrikanten voegden dit soort permissies al eerder toe. Beveiligingsupdates moeten met de nieuwe Android-versie ook soepeler verlopen, wat ontwikkelaars mogelijk aanspoort hier meer aan te doen. Android 11 komt de komende tijd uit op de meeste premium-smartphones.