Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Johans Hardwarehub is een rubriek waarin we wekelijks de leukste en meest opvallende gadgets en hardware bespreken. Deze week gaat het over de GPD Win Max.

Gaminglaptops heb je in verschillende vormen en maten, maar zoals de GPD Win Max zie je ze niet gauw. Het is namelijk een bijzonder kleine Windows-laptop met handheld-aspecten. Met afmetingen van 21 x 15 x 3 cm past hij zowat in je binnenzak en weegt het geheel maar 800 gram. De laptop is voorzien van een 8-inch scherm en heeft een Intel Core i5-processor. Deze wordt ondersteund door maar liefst 16GB RAM-werkgeheugen  en een 512GB NVMe SSD.

De laptop heeft een volledig toetsenbord, maar ook handheld-knoppen in de vorm van twee joysticks, een D-pad en vier actieknoppen zoals we die ook kennen op de controllers van consoles en andere handhelds. Er zijn zelfs schouderknoppen aanwezig zoals de L1 en R2 die we ook kennen van controllers van de Xbox of PlayStation. Middels een emulator zou je van verschillende platformen games kunnen spelen, maar ook hedendaagse pc-games. Het is een leuk concept en je hebt hier ook echt een krachtige laptop in handen, maar wellicht is juist de compactheid ook wel het struikelblok om hier een groot succes van te maken. Naast het kleine scherm beschik je natuurlijk ook over een klein toetsenbord en zullen de erg kleine toetsen, die in veel pc-games gebruikt worden, niet altijd even handig zijn.

Uiteraard kan je de compacte laptop ook voor andere doeleinden gebruiken, gezien het een volwaardige laptop is voorzien met een volledige Windows 10-installatie. De GPD Win Max wordt verkocht voor ongeveer €750,-. De fabrikant werkt overigens ook aan andere modellen die meer richting de handheld gaan, maar toch ook zijn voorzien van laptop-functionaliteiten.

GPD Win Max