Doorgaan naar artikel
Deathloop
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Deathloop komt traag op gang dankzij een hoop informatie en vreemd verhaal, wat overweldigend kan zijn. Als het spel eenmaal draait, is het een geweldig geheel waarbij de losse eindjes aan elkaar verbonden worden en komt het samen tot prachtige climax.

Deathloop draait om het proberen te ontsnappen uit een loop. Wanneer Colt sterft, ontwaakt hij om dezelfde dag opnieuw te beleven. Hij moet acht sleutelfiguren elimineren om de loop te doorbreken, maar er wordt ook op hem gejaagd door Julianna om te voorkomen dat hem dit lukt. Lees hier onze ervaringen met deze shooter van Arkane Lyon, de studio achter de Dishonored-serie.

Deathloop

Na de introductie van het verhaal is het eiland, opgedeeld in vier gebieden, van jou. Jij kunt zelf bepalen welke van de acht figuren je als eerst aanpakt en hoe je dat doet. Ga je met wapens knallend over het eiland, dan zal er versterking zijn. Je kunt ook sluipen en de troepen stilletjes uitdunnen met je machete of een ander stil wapen. Misschien ga je de confrontatie uit de weg door slim gebruik te maken van je hacktool.

In het begin krijg je erg veel informatie en dat is best overrompelend. Je hoort nog voor je de eerste missie echt hebt afgerond over de loop, wapens, vaardigheden, tools, vijanden, sleutelfiguren, gevaren, het eiland en nog veel meer. Dan heb je nog niks gehoord over andere vaardigheden die je later verkrijgt of eventuele hints. Wij merkten dat dit ervoor zorgde dat we moeilijk in het verhaal kwamen en slechts maar wat gingen doen. Wanneer je een paar visionaries doodt, kom je erachter wat hun patronen zijn en ga je langzamerhand herkennen hoe je het meest efficiënt te werk kan gaan. Als je eenmaal deze eindjes aan elkaar begint te knopen, stijgt de game langzaam maar zeker naar een hoger niveau.

Wat je allemaal kunt doen, is wel erg leuk. Zo kun je zelf op onderzoek uitgaan naar welke sleutelfiguren waar zijn en wat hun routine is. Zo kun je vaardigheden verkrijgen die je mogelijk kunt opsparen voor een volgende loop. Zodoende word je steeds sterker en sterker. Voorwerpen die je hebt bewaard, blijf je houden in latere loops, dus geen enkele missie doe je voor niks. Er zijn zelfs enkele missies die verspreid zijn over meerdere loops.

Deathloop

Soms komt het voor dat je in een gebied niks weet te vinden omdat je een kleine hint hebt gemist. Ook is er geen kaart in het menu die je kunt bekijken om een indruk te krijgen van waar je bent. Ook al past dit in de stijl van de game en is aan het begin van elk gebied een zichtbare kaart, is het soms best desoriënterend en verwarrend, zeker in het begin van de game. Gelukkig begin je daar steeds beter in te worden naarmate je vaker loops ervaart.

Ook heb je de kans om als Julianna te spelen om zo proberen te voorkomen dat Colt de loop kan breken. Je gaat op deze manier de game van een andere speler in om deze lastig te vallen. Dit is een leuke manier van multiplayer die we kennen uit bijvoorbeeld de Dark Souls-serie. Het is een leuke toevoeging, maar zeker niet de kern van de game.

Deathloop is een geweldige game en kan zelfs een beetje vergeleken worden met The Legend of Zelda: Majora’s Mask qua opzet, maar het duurt even voordat het goed op gang komt en je krijgt in het begin enorm veel informatie te verwerken. Eenmaal in de flow, wanneer je doorhebt hoe het spel werkt, speelt de game enorm lekker weg. Dan gebruik je vaardigheden, wapens en de omgeving zoals jij dat wilt en dat zorgt ervoor dat Deathloop straalt. Absoluut een aanrader voor liefhebbers van de Dishonored-serie, maar ook voor fans van actieshooters, al moet je wel even door het begin heen bijten.

Voor deze review is Deathloop gespeeld op een PlayStation 5, het spel is momenteel ook verkrijgbaar voor pc.