Doorgaan naar artikel
R-Type Final 2
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

R-Type Final 2 is geweldig tijdens de goede momenten, maar zeer regelmatig ook enorm frustrerend. Het voelt tof om door coole levels te vliegen, maar even frustrerend om willekeurig geraakt te worden door een onzichtbaar iets. Zo spelen de goede delen de slechte delen weg, waardoor de game uiteindelijk middelmatig aanvoelt.

Na ruim een decennium sinds de vorige release uit de populaire serie, is R-Type Final 2 dan eindelijk verschenen. Wij mochten de game de afgelopen uitproberen om te kijken of de game na lange tussentijd nog interessant genoeg is om te spelen anno 2021. Lees hier onze review van het nieuwste deel in de welbekende shoot-em-up-serie.

R-Type Final 2

We beginnen met het meest simpele schip en na een korte introductie mogen we het eerste level trotseren. Het voelt meteen als de klassieke R-Type-games en terwijl we de kogels proberen te ontwijken en van de omgevingen proberen te genieten, sterven we door een klein kogeltje dat we over het hoofd hebben gezien. Het blijkt dat de gemiddelde moeilijkheidsgraad de lat al redelijk hoog legt, redelijk vergelijkbaar met hoe de games vroeger waren.

Door levels door te spelen verzamel je allerlei ingame-materialen die je in kunt zetten om nieuwe en vaak betere schepen te bouwen zodat je een hogere kans op overleving hebt. Voor veteranen is dit niet altijd nodig, maar het avontuur om nieuwe schepen te proberen is ook erg leuk, zeker omdat ze allemaal kleine of grotere veranderingen hebben ten opzichte van vorige voertuigen. Zo hebben we keer op keer nieuwe ruimteschepen geprobeerd en bleken we verder te komen. Het is jammer dat een hoop voertuigen hetzelfde zijn als de vorige release in 2003 en er zijn nog een hoop schepen uit die selectie die pas via een update later beschikbaar worden. In zekere zin is de game dus nog niet helemaal compleet.

Qua schepen moet je zelf kijken wat het beste werkt. Zo beschikt het ene schip over een stabiele, maar krachtige straal en het andere schip over zwakkere kogels, maar wel een grotere hoeveelheid. Door hier keuzes in te maken ontdek je mogelijk je lievelingsschip waarmee je de aftiteling zou kunnen bereiken. Het nadeel hieraan is dat je zodanig weinig materialen verdient met levels spelen, dat je per volledig uitgespeeld spel mogelijk drie of vier schepen kunt vrijspelen. Naarmate je verder komt, worden de kosten ook hoger en zitten er voorwaarden aan vast voor je een schip kunt bouwen. Genoeg reden om vaker te spelen, maar daarbij komt een ander probleem aan bod.

R-Type Final 2

De levels zijn niet goed gebalanceerd. De levels variëren tussen vrij saai, enorm donker en spectaculair terwijl er ook nog een hoog trial-and-error-gehalte bij komt kijken. Doordat soms vijanden of kogels spontaan verschijnen langs randen in het level, komt het vaak voor dat je daardoor overvallen wordt en afgaat. Dit voelt zelden eerlijk aan en de oplossing is slechts een kwestie van vaak spelen. Nu is dat niet een gigantisch probleem, maar de laadtijden dragen bij aan de frustratie, evenals de fps die soms wat dropt bij intense vuurgevechten.

Al deze kleine zaken zorgen ervoor dat de game helaas niet tot grote hoogte komt en dat is jammer. De momenten dat R-Type Final 2 straalt, komt doordat jouw schip fijn aanvoelt, je de vijanden kapotmaakt terwijl je soepel de kogels en chaos ontwijkt. Dit komt met enige regelmaat voor, maar het lijkt dat de mindere momenten ook vaak genoeg aanwezig zijn, waardoor de game niet echt compleet is.

R-Type Final 2 doet een hoop goed, maar helaas ook een hoop minder goed. Het laat over het algemeen dus vooral gemengde gevoelens achter. Sommige levels zijn zeer tof om door te lopen, maar tegelijkertijd kom je levels tegen die saai of oneerlijk lastig zijn. Ook zal het flink lang duren voor je de meeste schepen zal vrijspelen vanwege de mate hoe langzaam je de materialen verdient. Toch straalt de game enorm wanneer je een tof schip hebt en soepel door de levels heen vliegt. Het is zeker een aanrader voor liefhebbers van de welbekende R-Type-serie, maar verder is het een middelmatige game.

Voor deze review is R-Type Final 2 gespeeld op een Nintendo Switch. De game is ook beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.