Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Johans Hardwarehub is een rubriek waarin we wekelijks de leukste en meest opvallende gadgets en hardware bespreken. Deze week gaat het over de Eyecam.

Bij vrijwel alle laptops tegenwoordig is een webcam in het scherm verwerkt en ook bij steeds meer monitoren is dit het geval. Webcams worden al jarenlang gebruikt om elkaar te zien zonder dat je fysiek in dezelfde ruimte aanwezig bent. Ze worden zowel privé als zakelijk gebruikt en vooral tijdens de coronatijd hebben de webcams overuren gedraaid met alle online vergaderingen die er zijn gevoerd omdat iedereen thuis moest werken. Ook externe webcams worden nog volop gebruikt en zijn ook verkrijgbaar in verschillende modellen. Toch is er geen een die in de buurt komt van de Eyecam. Het is namelijk een webcam in de vorm van een oog. De Eyecam is een product wat is ontwikkeld door de studenten van de Saarland University.

De webcam heeft het uiterlijk van het menselijk oog waardoor het geheel wel een ietwat vreemd aanzicht geeft. De vrij forse webcam is voorzien van meerdere motortjes die ervoor zorgen dat het oog ook daadwerkelijk beweegt en het menselijk oog simuleert. Denk hierbij aan het bewegen van de oogbal, maar ook het knipperen en het bewegen van de wenkbrauw. Of de Eyecam een groot succes zal worden blijft een vraagteken. Het ziet er namelijk behoorlijk ‘freaky’ uit wanneer je letterlijk door een camera aangekeken wordt.