Doorgaan naar artikel
The Last Cube
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

The Last Cube lijkt een vermakelijk puzzelspel te worden. Door het concept van stickers met speciale krachten veranderen puzzels in lastige uitdagingen, al komt het spel wel wat langzaam op gang.

Later dit jaar moet The Last Cube verschijnen, een lastige puzzelgame waarbij je een kubus bestuurt door zes unieke gebieden. Door stickers te verzamelen en die op de zijden van de kubus te plakken, verkrijg je speciale krachten. Wij mochten alvast met een Early Access-demo aan de slag voordat de game later dit jaar verschijnt voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Lees hier over onze ervaringen met deze game.

The Last Cube

De kern van de gameplay draait om het voortbewegen van de kubus en puzzels oplossen. In het begin krijg je een paar levels die fungeren als tutorial. Daar krijg je een beetje door welke handelingen je kunt doen en hoe het spel werkt. Door de levels heen krijg je ook steeds meer te maken met verschillende stickers die elk een ander doel hebben. Deze stickers plak je op je kubus door er over heen te rollen waardoor deze op een zijde plakt. Als deze sticker zich aan de bovenkant bevindt, dan kun je de speciale kracht activeren. Het begint vrij simpel met het draaien van je kubus of snel vooruit glijden, maar later kom je in aanraking met het creëren van tijdelijke platformen, explosies en meer.

Om te voorkomen dat deze krachten allemaal overweldigend zijn, krijg je deze rustig één voor één aangeboden. Elke nieuwe sticker wordt gepresenteerd in een paar levels om vertrouwd te raken met de bijgekomen kracht, maar daarna zul je puzzels tegenkomen die een combinatie van stickers vraagt en nieuwe elementen toevoegen zodat je goed moet nadenken. Meestal is er slechts een enkele oplossing om verder te komen, later ben je wat vrijer in jouw aanpak.

The Last Cube

De toevoeging van stickers, de bijpassende krachten en de manier hoe je puzzels op moet lossen, maakt van The Last Cube een leuk concept. Over het algemeen is het vaak ook duidelijk hoe je puzzels moet aanpakken. Dat zorgt er ook een klein beetje voor dat in het begin de game nog redelijk je hand vastpakt om je te laten zien wat je moet doen. Niet heel storend, maar soms lijken daardoor levels wat lang te duren als je niet echt wordt uitgedaagd. Gelukkig kwamen we later levels tegen dat we wel even goed onze aanpak moesten bedenken, dus mogelijk dat het spel later helemaal los gaat qua puzzels.

Mocht je levels hebben uitgespeeld kun je deze vaak opnieuw doen om de extra uitdagingen te behalen, zoals bijvoorbeeld het level halen met maar maximaal veertig bewegingen. Ook bieden de meeste levels een aantal verborgen plekken die wat concept art of verhaal bieden.

The Last Cube is een best leuk en origineel puzzelspel dat het concept van stickers goed weet te implementeren. Het begin zal voor de gemiddelde puzzelaar wat traag zijn, maar later wordt de moeilijkheid wel iets verhoogd gelukkig. Wij zijn wel benieuwd naar hoe het spel uiteindelijk zal spelen en welke stickers we nog meer kunnen ontdekken, aangezien de puzzels met het gebruiken van combinaties van stickers best leuk waren en we genoeg mogelijkheden zien. Al met al kan dit best een vermakelijke game worden voor puzzelliefhebbers.

Voor deze preview is The Last Cube gespeeld op de pc.