Doorgaan naar artikel
Scarlet Nexus
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

Scarlet Nexus is best een toffe JRPG geworden. De twee hoofdpersonages hebben beide hun eigen vechtstijl en vertellen het verhaal van hun eigen kant, waardoor er meer content is. Wel betekent dat dat je de game met beide personages moet uitspelen om het volledige verhaal te begrijpen.

Xbox en Japanse Role-Playing Games (JPRG’s) is een combinatie die je niet vaak ziet. Vrijwel altijd wordt deze console genegeerd als het om dit genre gaat. Microsoft lijkt nu bezig met een behoorlijk offensief om meer JRPG’s naar hun console te krijgen. Zo zijn er de afgelopen maanden verschillende Final Fantasy-delen naar de Xbox gekomen, is Dragon Quest XI al een tijdje te spelen via Xbox Game Pass en kwam Yakuza: Like A Dragon (getransformeerd van actiegame naar JRPG) als eerste naar de Xbox Series X|S en pas later naar de PlayStation 5. Bandai Namco komt in een tijdbestek van drie maanden met twee JRPG’s die allebei ook op de Xbox uitgebracht worden. In september verschijnt Tales of Arise en dat is pas de tweede game in de lange Tales of-reeks die op de console van Microsoft te spelen zal zijn. Aanstaande vrijdag 25 juni wordt Scarlet Nexus uitgebracht. Dat Microsoft echt met een offensief bezig is zie je ook aan deze nieuwe JRPG. De demo van Scarlet Nexus was als eerste op Xbox te spelen en ook de reviewcodes zijn (grotendeels) voor deze console. Dit is toch best wel een verrassing, want de PlayStation en de Nintendo Switch zijn normaal gesproken hét domein voor dit soort type games.

Scarlet Nexus wordt door Bandai Namco omschreven als een futuristische ‘brainpunk’ actie-RPG. Buitenaardse wezens genaamd ‘Others’ zijn de aarde binnengedrongen en maken het leven van de bewoners zuur. Om de mensheid te beschermen is de Other Supression Force (OSF) in het leven geroepen. De game draait om Yuito Sumeragi en Kasane Randall. Yuito heeft zich vrijwillig aangemeld bij de OSF nadat hij als kind werd gered door een OSF-soldaat. Kasane is al op jonge leeftijd gescout door de organisatie. Aan het begin van de game kies je met welke van deze twee hoofdpersonages je wilt spelen. Scarlet Nexus heeft één verhaal, maar beide personages zullen hun eigen kant van dat verhaal vertellen. Om dus alles te weten te komen, zul je de game met beide protagonisten moeten uitspelen.

Yuito en Kasane hebben allebei ook hun eigen vechtstijl. Yuito heeft een katana en zal zijn vijanden van dichtbij aanvallen, terwijl Kasane dit met haar werpmessen van een klein afstandje doet. Psychokinesis is hun speciale kracht, waarmee ze bepaalde voorwerpen kunnen laten zweven en naar hun vijanden gooien. Door een gewone aanval en psychokinesis-aanval met de juiste timing elkaar op te laten volgen, kan je combo’s maken om zo extra veel schade aanrichten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om aanvallen te ontwijken (time je dit goed, dan doet een tegenaanval extra schade en kan je projectielen terug sturen naar de vijand) en kan je in de lucht springen om vliegende Others naar beneden te halen. Af en toe zal je een ‘major Other’ tegenkomen. Dit zijn Others die OSF-strijders hebben gedood en hun brein hebben opgegeten en daardoor een stuk groter en sterker zijn geworden.

Doordat hun breinen met elkaar gelinkt zijn, kunnen OSF-leden telepatisch met elkaar communiceren, zelfs als ze niet vlak bij elkaar zijn. Je zal dan ook van tijd tot tijd ‘Brain Messages’ krijgen waarmee de personages gesprekjes aanknopen over allerlei onderwerpen. Yuito en Kasane vechten meestal niet alleen, maar met een paar metgezellen. Deze telepatische link kan dan ook zowel tijdens de gevechten als daarbuiten gebruikt worden. Elk personage heeft weer een andere kracht. Met Pyrokinesis en Electrokinesis kun je vijanden het gemakkelijkst bestrijden die kwetsbaar zijn tegen vuur of elektriciteit. Kan een vijand zich onzichtbaar maken, dan biedt Clairvoyance een uitkomst en met Teleportation kan je bijvoorbeeld een afgesloten gebied betreden. Dan is er ook nog ‘Brain Drive’. Nadat een balkje is volgelopen, zal dit automatisch geactiveerd worden en zullen je aanvallen meer schade aanrichten, gaat het gooien van voorwerpen sneller en kan je langer gebruikmaken van de speciale kracht van je metgezellen. Het vechtsysteem zal in het begin even wennen zijn, maar is best wel vermakelijk. Elke Other moet weer anders aangepakt worden en zeker op de hogere moeilijkheidsgraden is het belangrijk dat je dit systeem goed onder de knie hebt. Door middel van Brain Points (deze verkrijg je als je een level stijgt) kun je je vaardigheden nog verder uitbreiden.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een standby-fase. Herin zullen de personages even uitrusten in hun schuilplek. Dit biedt je ook de mogelijkheid om een ‘Bonding Event’ met bepaalde personages aan te gaan en daarmee hun band te versterken. Dit zorgt er vervolgens voor dat hun speciale vaardigheid in kracht toeneemt en tijdens de gevechten voor meer mogelijkheden zorgt. Ook kun je ze een geschenk geven om de band te versterken.

Scarlet Nexus heeft een anime- en cel-shading-stijltje en dat ziet er best aardig uit, al zal je mond zeker niet openvallen van verbazing. Vooral de vormgeving van de Others is erg tof gedaan. Het zijn echt enge ‘freaks’ die je maar al te graag zou willen vermijden. Levels zijn dan weer niet zo bijzonder. Je belandt in verschillende omgevingen, zoals een treintunnel en een bouwplaats, maar ze ogen behoorlijk eentonig. Dit komt vooral doordat de omgeving bezaaid ligt met voorwerpen die je naar de vijanden kunt gooien. Elke omgeving heeft wel andere voorwerpen, maar dit zijn er maar een paar en worden telkens gekopieerd. De levels zijn verder ook nog zeer lineair en je bewegingsvrijheid is dan ook behoorlijk beperkt. Je gaat simpelweg van A naar B en kan af en toe een ander, doodlopend pad op voor wat extra vijanden of voorwerpen. Alhoewel we ons er zelf niet aan gestoord hebben, is het wel iets waar je rekening mee moet houden. Je hoeft in deze game dan ook niet te verwachten dat je prachtige grote, open gebieden betreedt om te ontdekken.

Al met al is Scarlet Nexus een behoorlijk toffe JRPG geworden. Door de keuze uit twee hoofdpersonages die beide een andere kant van het verhaal vertellen en een eigen vechtstijl hebben, biedt de game de nodige content. Wel zal je de game met beide personages moeten spelen om het volledige verhaal te begrijpen. Grafisch is het prima in orde en vooral de Others zien er erg tof uit. Alleen de levels kunnen wat eentonig worden door de vele voorwerpen die overal maar verspreid liggen.

Scarlet Nexus is voor deze review gespeeld op Xbox Series. De game zal daarnaast te spelen zijn op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One en pc.