Doorgaan naar artikel
Trice
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Trice is best vermakelijk, maar het blijft lastig in de zeer korte tijd woorden te noteren, zeker als de combinatie van letters elkaar in de weg staan. Toch is het leuk om even tussendoor te doen.

Trice is een nieuw dobbelspel voor één tot zeven spelers waarbij je woorden moet zien te maken op basis van dobbelstenen. Het spelconcept is bedacht door John de Mol en moet een simpel spel zijn om makkelijk mee te nemen. Lees hier onze review over dit dobbelspel.

Trice Foto: Joost Klein Middelink

In de doos zitten een aantal dobbelstenen, twee traditionele witte dobbelstenen met getallen tussen de 4 en 8, en drie tienvlakkige dobbelstenen met verschillende letters, twee groene en een rode. Aan het begin van het spel kies je een traditionele en een groene tienvlakkige dobbelsteen uit en ga je van start. In zes rondes gooi je om de beurt deze dobbelstenen en op basis van de gegevens ga je van start met schrijven. De witte dobbelsteen bepaalt namelijk hoeveel letters het woord moet bevatten, de groene dobbelsteen de startletter en de rode dobbelsteen met welke letter het woord moet eindigen. Vervolgens krijgt iedereen dertig seconden of een minuut (mag je zelf bepalen) om zoveel mogelijk woorden op te schrijven die passen binnen deze regels.

Wij beseften na een paar rondes hoe kort een minuut dan is, zeker als je wat langere woorden of lastige letters krijgt, dus dertig seconden is bijna niet te doen. Sommige combinaties van letters spreken voor zich, maar als het woord moet beginnen met een O, eindigen met een T en zes letters bevatten, keken wij elkaar al snel met een glazen blik aan terwijl de tijd langzaam wegtikte.

Nadat de tijd is weggetikt moet iedereen hun woorden opnoemen, deze worden gekeurd door de andere spelers waarna de punten worden genoteerd. Hier kwam het regelmatig voor dat iemand een ‘oh ja!’-gevoel had, namelijk voor de hand liggende woorden die compleet over het hoofd gezien werden. Omdat potjes niet zo lang duren, speelt het lekker weg en kun je het er snel bij pakken tussen grotere spellen door.

Trice Foto: Joost Klein Middelink

Toch is Trice niet helemaal een geweldig spel. Doordat sommige combinaties van woorden niet lekker spelen, loop je al snel vast qua woorden. Gelukkig duren deze rondes hooguit een minuut, maar als dat vaker gebeurt blijkt dat het spel niet helemaal goed is afgestemd daarop. Ook zal de ene speler veel makkelijker aan woorden komen dan spelers die meer moeite hebben met de taal, zeker gezien de korte tijd die spelers krijgen. Eventueel kun je dit verhelpen door zelf de regels iets te buigen met bijvoorbeeld meer tijd of iets dergelijks.

Ook moet je zelf een timer regelen, terwijl het doosje groot genoeg is voor een zandlopertje of iets dergelijks. Dat voelt dan toch iets knullig om zelf een timer op de telefoon te zetten. Natuurlijk geen gigantisch kritiekpuntje, maar voor de ervaring wel jammer.

Zodoende is Trice een prima spelletje voor even tussen grotere spellen door, mits je het luchtig speelt. Als echt sterk competitief spel werkt het niet helemaal lekker, zeker als spelers moeite hebben met het bedenken van woorden en als de combinaties van letters niet goed werken. Verder is het vermakelijk als het lukt veel woorden te bedenken en het gevoel dat je er nog veel meer had kunnen vinden als andere spelers hun lijst opnoemen. Al met al een leuk tussendoortje, maar zeker niks spectaculairs.