Doorgaan naar artikel
The Great Ace Attorney Chronicles
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

The Great Ace Attorney Chronicles is een mooi pakket van twee spellen die eerst alleen in Japan verkrijgbaar waren. Met verschillende zaken ga je weer nieuwe avonturen tegemoet in Victoriaanse stijl met mooie omgevingen, interessante personages en spannende momenten. Wij zijn erg benieuwd naar de uiteindelijke zaken in de twee games.

De Phoenix Wright-spellen, ook wel beter bekend als Ace Attorney, zijn erg populair, zeker in Japan. Twee spin-offs kwamen eerder alleen in Japan uit, maar Capcom komt nu met The Great Ace Attorney Chronicles, een pakket met die twee spellen, officieel vertaald naar het Engels. Lees hier in onze hands-on preview of deze games net zo tof zijn als de eerdere delen uit de serie. De game moet uiteindelijk 27 juli verschijnen voor verschillende systemen.

The Great Ace Attorney Chronicles

Tijdens de hands-on sessie konden wij verschillende stukken uit de serie al uitproberen. In de kern speelt het allemaal vrijwel hetzelfde als de andere delen: je volgt een verhaal over enkele rechtszaken en moet af en toe getuigen ondervragen, bewijs presenteren of zelf op onderzoek uitgaan om bewijs te vinden om zo de verdachte onschuldig te bewijzen. Deze spellen volgen Ryunosuke, de verre voorouder van Phoenix Wright, in een Japan van vroeger dat recent een verdrag met Engeland heeft getekend. De eerste rechtszaak staat hij zelf als verdachte terecht voor een moord op een Engelse professor en krijgen we uitleg over hoe het spel werkt. Toch is het jammer dat er geen optie is om aan te geven dat we bekend zijn met alle voorgaande delen, want nu worden we redelijk aan het handje meegenomen terwijl een hoop onderdelen al bekend zijn voor veteranen. Wellicht dat dit wel in de uiteindelijke game zit.

De verschillen met eerdere games uit de Ace Attorney-serie zijn dat je soms ook in samenwerking met Herlock Sholmes, de welbekende detective, allerlei scenario’s langsgaat om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Dit is iets anders dan de rechtszaal, want in deze momenten moet je juist vooral oplettend zijn en op basis van bewijzen en zichtbare zaken in de omgevingen jouw statements maken. Verhaaltechnisch bestaan er nog niet zoveel wetenschappelijke manieren om daders te ontmaskeren, dus zal je goed op moeten letten. Tijdens deze preview werd er goed afgewisseld tussen deze twee stijlen dus hopelijk zal er bij release ook een mooie balans zijn.

The Great Ace Attorney Chronicles

Daarnaast ga je allerlei mooie 3D-omgevingen langs waar je de meest verschillende personages tegenkomt. Dit typerende sausje uit de serie is dan ook zeker aanwezig en werkt top. In de zaken die wij konden doen kwamen we dan ook de meest vreemde figuren tegen en leuke knipogen naar de moderne games. Ook leuk is dat er in de release-versie kleinere afleveringen zullen zitten met verhaaltjes die niet direct te maken hebben met het grote verhaal. Daarbij kun je ook verschillende filmpjes en artwork terugkijken van de game, zodat er voor iedereen wat te doen is.

Ondanks het plezier valt ons wel op dat je helaas nog steeds veel van hetzelfde doet en is het verhaal grotendeels de enige reden om deze spellen te doen. Doordat je elke case onderzoek moet doen en de onschuld op welke manier dan ook moet verdedigen, is dit pakket niet anders dan de andere Ace Attorney-spellen. Dat is gelukkig niet helemaal slecht, tenzij je niet van visual novels houdt. Misschien dat er uiteindelijk nog wel variatie in de game zit, maar bij deze demo-sessie kwam dat niet aan het licht.

Het is tof om deze twee spellen eindelijk ook in het Engels te spelen waarbij je de Victoriaanse wereld kunt ontdekken en er achter komt hoe Japan, Engeland en andere locaties waren. The Great Ace Attorney Chronicles voelt dan ook vooral voor fans van de serie en liefhebbers van visual novels als een mooi pakket en zijn we erg benieuwd naar de uiteindelijke game. Gelukkig voor als dit je eerste ervaring is met de serie, wordt je wel genoeg aan je hand meegenomen om alles te leren, iets wat voor bekenden tegelijkertijd helaas irriterend kan zijn, maar wellicht wordt dit veranderd bij release. Al met al zal de game mooie zaken bevatten om jezelf in te verliezen.

Voor deze preview is The Great Ace Attorney Chronicles gespeeld op een PlayStation 4. Het spel is vanaf 27 juli ook verkrijgbaar voor Xbox One, Nintendo Switch en pc.