Doorgaan naar artikel
Jelmer Hemmes
Jelmer Hemmes
Redacteur
Profiel

Goedenavond. Wij van NWTV bieden graag even kort onze verontschuldigingen aan. Door een fout met de server is er vorige week geen rubriekje verschenen zoals jullie van ons gewend zijn. Gelukkig zijn we er deze week weer wel en hebben we een aantal goede films in de spotlights gezet. De bioscopen kunnen inmiddels alweer vijftig mensen een plekje aanbieden, en misschien kan jij maar beter één van die vijftig zijn. Waarom? Dat lees je in: de filmreleases van week 26.

 

Quo Vadis, Aida?

Aida is een tolk die wordt ingezet door de troepen van de Verenigde Naties in Srebrenica. In Juli 1995 wordt deze Bosnische stad ingenomen door lokale troepen. Een Nederlandse eenheid speelt een sleutelrol binnen de troepen die door de VN naar hier gestuurd zijn. Doordat Aida als tolk ook missies moet begeleiden en daarbij moet vertalen, heeft zij dan ook als eerste toegang tot nieuwe informatie. Zullen de troepen haar familieleden redden, kunnen alle mensen in het kamp worden binnengelaten? In Srebrenica heeft in 1995 een genocide plaatsgevonden, waarbij de aanwezige troepen deze niet hebben kunnen voorkomen en deze film doet een poging om deze diep trieste gebeurtenis te vertellen vanuit de lokale tolk.

 

 

 

 

Tina

Als er één vrouwelijk icoon is in de rock&roll geschiedenis, dan is dat wel Tina Turner. Ze wordt dan ook wel de Queen of Rock and Roll genoemd en die titel draagt ze met recht. Met een carrière die zes decennia spant, en een leven vol ups-and-downs heeft zij dan ook een krachtig verhaal te vertellen. In een documentaire met intieme beelden en nooit eerder vertoonde fragmenten van Tina, worden we meegenomen door haar leven. De koningin die haar laatste concert in Nederland gaf in de Gelredome in 2009.

 

 

In The Heights

Van deze film heeft iedereen immens hoge verwachtingen. In The Heights speelt zich af in een kleine buurt genaamd Washington Heights in New York. Hier wonen mensen uit allerlei plekken van Latijns-Amerika samen en het is dan ook een echt knusse buurt. Iedere persoon in Washington Heights kent zijn eigen “Suenito”, een kleine droom om iets te verwezenlijken. Doordat iedereen elkaar in The Heights dan ook  kent, wordt het verhaal verteld vanuit het standpunt van Usnavi die elk verhaal van de mensen uit zijn buurt afzonderlijk belicht. Ook Usnavi kent zijn eigen droom, en die probeert hij stapje voor stapje te verwezenlijken. Uiteindelijk wil In The Heights vooral het gevoel meegeven van hoe een “thuis” werkelijk moet voelen…

 

 

Prime Time

Op de oudejaarsavond van 1999 wordt een live uitzending gehouden op de Poolse nationale televisie. Terwijl velen zitten te kijken, gebeurt er iets schrikbarends. Een gewapende man stormt de tv-studio binnen en neemt de uitzending over. Hij eist maar één ding: Dat hij live in de uitzending zijn boodschap kan overbrengen.

 

 

The Mauritanian

Deze film vertelt een indrukwekkend verhaal. De Mauritaniër Mohamedou Ould Slahi wordt na de aanslagen van 9/11 meteen opgepakt door de politie. Zonder concrete verdenkingen of beschuldigingen wordt hij opgesloten in Guantánamo Bay. Zijn dagen variëren tussen waterboarden, vastbinden aan een ketting of een eenzame isolatiecel. Deze inhumane manier van behandelen kabbelt zes jaar voort. In die zes jaar geloven maar twee mensen dat hij onschuldig is. Zijn advocate Nancy Hollander en haar assistent Teri Duncan. Als zijn rechtszaak eenmaal dient staat er een hele hoop op het spel: de rechtsgeldigheid van Amerika, en het gehele rechtssysteem waarop deze gebouwd is.