Doorgaan naar artikel
Méthodologie: The Murder on the Links
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Méthodologie: The Murder on the Links is een simpel doch uitdagend kaartspel waarbij je zelf kaarten spaart terwijl je probeert andere spelers dwars te zitten. Wij zijn erg benieuwd naar het eindproduct.

Ontrafel het mysterie en versla de andere spelers met Méthodologie: The Murder on the Links. Het kaartspel moet 13 juli op Kickstarter verschijnen, maar wij mochten al een vroege hands-on-sessie doen op Table Top Simulator. Lees hier over onze indruk van het spel.

Méthodologie

In een notendop speelt het spel als een combinatie van Cluedo en spellen waarbij je combinaties moet maken zoals Rummikub, terwijl je ook andere spelers te slim af moet zijn. Het kaartspel, gebaseerd op het boek van Agatha Christie met dezelfde titel, draait om het sparen van kaarten die de meeste punten opleveren, terwijl je elke ronde drie kaarten speelt waarmee je mogelijk kaarten van andere spelers nutteloos kan maken.

Kaarten zijn verdeeld in drie categorieën: personages, locaties en objecten. Elke ronde speel je drie kaarten, maakt niet uit welke categorie. Als de kaarten eenmaal getoond worden, krijgt de spelers met de hoogste waarde uit een categorie de keuze om een andere speler vragen te stellen over een kaart. Die speler mag vervolgens liegen of de waarheid vertellen. Eventueel kan de vragende speler dit uitdagen met alle gevolgen van dien.

Aan het einde van elke ronde maken spelers beschuldigingen, namelijk welke kaarten andere spelers in de handen heeft. Als dit goed geraden wordt, verliezen de spelers deze kaarten. Als dat niet lukt, mogen ze de kaarten houden voor de punten. Zo blijft het tot het laatste moment best spannend gedurende het spel.

Méthodologie

Wat wij leuk vonden was dat je niet per se goed hoeft te zijn met liegen, want zelfs als je constant de waarheid vertelt kun je nog winnen. Ook met slechte kaarten zou je nog kunnen winnen, want hoe lager de kaartwaarde, des de hoger de kans om combinaties te krijgen met andere kaarten voor meer punten. Zodoende voelt Méthodologie goed gebalanceerd.

In het begin was het nog erg onduidelijk wat het doel was en welke kaarten de beste keuzes waren, maar na een potje was dat meteen duidelijk. Zo is Méthodologie een kaartspel dat makkelijk is op te pakken en nog best lastig om alle tactische mogelijkheden te beheersen. Wij kijken uit wanneer het spel uiteindelijk zal verschijnen op Kickstarter en uiteindelijk ook in de winkels wanneer deze genoeg geld heeft verzameld.

Méthodologie