Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Na vele geruchten heeft Valve eindelijk de Steam Deck aangekondigd, hun handheld om overal te kunnen gamen. Naast veelgestelde vragen kreeg conculega IGN ook een hands-on-sessie met het apparaat en dat kun je vinden op hun website.

Het apparaat zelf moet lijken op een iets grotere Nintendo Switch, maar moet de capaciteiten hebben van een volledige game pc. Het draait op een aangepaste versie van SteamOS, met een nieuwe interface gebaseerd op console-stijl, waardoor je de Steam-winkel en jouw spellen makkelijk moet kunnen bereiken. Ook zou het mogelijk moeten zijn om andere applicaties te kunnen starten zodat het geen gesloten systeem is.

Steam Deck aangekondigd Foto: IGN

De Steam Deck bevat een LCD-scherm met een resolutie van 1280×800, vernieuwingsfrequentie van 60hz en 16GB aan ram-geheugen. Je kunt de handheld ook koppelen aan een extern display, maar ook een muis en toetsenbord zodat je meer vrijheid hebt qua spelen. Er zullen verschillende versies uitkomen met als instap-model de 64gb-versie voor een adviesprijs van 400 dollar. Het model voor 529 dollar heeft 256gb aan opslag en de duurste versie van 650 dollar heeft 512gb aan ruimte, maar ook een laag over het glas zodat het duidelijker zichtbaar moet zijn. De twee duurdere modellen zullen een NMVe SSD hebben, maar alle drie modellen zullen de mogelijkheid bieden voor microSD-kaartjes om spellen op te slaan. Er is nog geen duidelijke releasedatum, al richten ze zich momenteel op de feestdagen van 2021, dus later dit jaar.

Steam Deck aangekondigd Foto: IGN