Doorgaan naar artikel
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Johans Hardwarehub is een rubriek waarin we wekelijks de leukste en meest opvallende gadgets en hardware bespreken. Deze week gaat het over de Fjorden.

Al jarenlang zijn de oude mobiele telefoons en later de smartphones voorzien van een camera. Hiermee was het mogelijk om foto’s en filmpjes te maken met een compact toestel waar je ook mee kon bellen. De kwaliteit van de camera werd steeds beter en ook werden er steeds meer lenzen toegevoegd, zowel aan de voor- als achterzijde. Langzamerhand worden smartphones ook weer groter en is het ook onhandig vasthouden wanneer je een foto wilt maken. Ook omdat de camera’s en software op de smartphones steeds uitgebreider worden en meerdere instellingen kunnen bevatten is het weleens onhandig werken direct vanuit je smartphone.

Voor de iPhone-eigenaren is de Fjorden ontwikkeld, een aanvulling op je iPhone specifiek voor de camera. Het is namelijk een cover met aan de achterzijde een grip en extra knoppen zoals je die ook op een volwaardig camera hebt. Zo is er een shutter aanwezig om de foto te schieten, maar deze werkt ook zoals op een echte camera. Wanneer je de knop half indrukt zal de lens scherpstellen en bij volledig indrukken wordt de foto genomen. Met het aanwezige scrollwieltje kan onder andere de ISO, verschillende modi, focus en andere instellingen worden gekozen. Er is nog een andere knop aanwezig waarbij je zelf kunt aangeven wat hiervan de functie is, bijvoorbeeld iets wat je veel gebruikt zoals het aan- of uitzetten van de flitser. Om te zoomen is ook een handige knop aanwezig die je direct met je wijsvinger kunt gebruiken.

Het geheel zorgt er nog steeds voor dat alles lekker compact is en goed in je broek past. Alles werkt samen met een professionele camera-app speciaal voor iOS. De Fjorden is overigens ook compatible met andere camera apps. Bovendien kan de grip ook worden omgeklapt zodat deze als steun dient zodat je je iPhone eenvoudig kunt neerzetten.

Het project wordt middels Kickstarter aangeboden en voor de vroege vogels kan je een exemplaar voor €119 reserveren. De normale verkoopprijs zal uiteindelijk op €159 komen te liggen.