Doorgaan naar artikel
Konami schept meer duidelijkheid over de toekomst van eFootball
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Hoewel de geruchten al daar waren, kwam het voor veel liefhebbers toch wel als een grote schok dat Pro Evolution Soccer is omgedoopt naar eFootball en voortaan free-to-play zal zijn. Ook het feit dat het voortaan een cross-platform-titel is, waarbij mobiele gamers dezelfde versie spelen, kon op het nodige gemopper rekenen. Inmiddels heeft Konami op Twitter en tegenover andere media wat meer uit de doeken gedaan over de toekomst van eFootball.

De voornaamste angst van veel gamers met recente hardware was dat ze een veredelde mobiele game zouden moeten gaan spelen. Konami heeft aangegeven dat dit zeker niet het geval zal gaan zijn. De game is met de nieuwe consoles in het achterhoofd gemaakt en wordt daarna uitgekleed voor mobiel. Zo zullen eigenaren van een nieuwe console onder andere geavanceerde features als realistisch publiek, 3D-gras en motion blur zien. Eigenaren van een PlayStation 5 zullen daarnaast blij zijn om te horen dat de DualSense ook volledig benut gaat worden.

Daarnaast heeft Konami de besturing aangepast van eFootball. Het zal voor veteranen wennen zijn, maar de Japanse game-maker geeft aan dat hiermee duels realistischer moeten worden. Een andere toevoeging hieraan is de zogenaamde duel-camera, die zal inzoomen op het moment dat je een een-op-een-duel aangaat en je daarbij meer overzicht over je actie zal geven.

Ook voor de mensen die bang waren dat de game alleen online te spelen zal zijn, heeft Konami goed nieuws. Zaken als de Master League en Edit Mode (om option files te installeren) zullen in de toekomst als premium dlc worden toegevoegd. Hiervoor zal wel extra betaald moeten gaan worden. Een releasedatum hiervoor is er echter nog niet.

Dat laatste is iets dat sowieso geldt voor veel plannen van de makers. Wanneer de game verschijnt, zullen er maar een paar teams beschikbaar zijn, omdat Konami de game zo snel mogelijk in de handen van gamers wil hebben. En om natuurlijk niet het momentum van het nieuwe voetbalseizoen te missen. Hiermee is het mogelijk om online- en offline-potjes te spelen, maar het zal aanvoelen als een soort demo.

Konami heeft duidelijk de lange termijn voor ogen als het om eFootball gaat, waarbij er dus zeker in het begin nog het nodige gaat missen. Wel heeft eFootball hiermee een jaar voorsprong op FIFA, dat naar verluidt vanaf FIFA 23 ook het free-to-play-model gaat adopteren. Aan Konami de uitdaging om komend jaar genoeg gamers te overtuigen, want free-to-play gaat er ongetwijfeld voor zorgen dat veel vaste FIFA-spelers toch een paar potjes zullen proberen.