Doorgaan naar artikel
AOC U27V4EA
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De AOC U27V4EA is dan wel niet zo luxe als veel andere 4K-monitoren, maar door zijn lage verkoopprijs en goede beeldkwaliteit is dit zeker een model wat aan te raden is. Er zijn maar weinige goede monitoren verkrijgbaar onder de €300,-, maar dit model van AOC is er één van. Hoewel het niet over alle specificaties beschikt van een luxe 4K-monitor biedt dit model voldoende kwaliteit om goed uit de bus te komen. Zelfs de casual gamer zou hiermee kunnen gamen, al zal de doorgewinterde gamer toch vaak kiezen voor een wat hogere verversingssnelheid.

Door de jaren heen zijn er talloze monitoren verschenen en als je nu kijkt wat er allemaal te koop is dan is er zoveel keuze. Niet alleen als we naar het merk kijken, maar ook naar het formaat, wel of geen curve, de resolutie, de verversingsnelheid en nog veel meer zaken. Een 4K-monitor is ook steeds meer standaard en ook zeker wel betaalbaar vandaag de dag. Dat blijkt wel als we kijken naar de AOC U27V4EA.

Monitoren met een Full HD-resolutie worden nog volop gebruikt, maar vele zijn de afgelopen jaren overgestapt naar een QHD (Quad HD) waarbij de resolutie een stuk hoger ligt. Dit ging vaak dan ook gepaard met een grotere monitor. Langzamerhand worden monitoren nóg groter en daarbij ook de resolutie. Tv’s met een 4K-resolutie is ongeveer de standaard geworden en er worden ook steeds meer monitoren verkocht met een dergelijke resolutie. Vaak zijn deze modellen redelijk prijzig, maar dat valt voor de AOC U27V4EA reuze mee. Deze monitor is namelijk verkrijgbaar voor de schappelijke prijs van €289,-.

AOC U27V4EA

Doordat dit model in een lagere prijsklasse valt, zal je helaas ook moeten toegeven op enkele features die bij de wat duurdere modellen vaak wel aanwezig zijn. Zo ondersteund deze monitor bijvoorbeeld geen HDR. Ook extra aansluitingen, zoals een USB-C-poort, zijn niet aanwezig, al zal dit niet door iedereen gebruikt worden. Als we kijken naar de overige specificaties zijn deze niet al te spectaculair, maar goed genoeg voor iemand die graag werkt met een 4K-resolutie en niet al te veel geld wil neerleggen. Zo is de monitor niet in hoogte verstelbaar en kan alleen naar voren of achteren worden gekanteld. Het vooraanzicht is vrij strak doordat er een minimale bezel aanwezig is waardoor je vrijwel alleen scherm ziet zonder dat hier een dikke rand omheen zit. Aan de achterzijde treffen we een DisplayPort 1.2- en 2x HDMI 2.0-aansluiting aan. Hiermee wordt het scherm aangestuurd met een resolutie van 3840 x 2160 pixels met een verversingssnelheid van 60Hz. Deze verversingssnelheid is voor de fanatieke gamers vaak wat aan de lage kant gezien zij vaak op 144Hz-monitoren aan de slag gaan. Met een adaptieve verversingssnelheid en reactiesnelheid van 4ms is het overigens wel goed te doen om hiermee te kunnen gamen.

AOC U27V4EA

De AOC U27V4EA is gezien zijn lagere prijscategorie niet voorzien van HDR (High Dynamic Range), maar van SDR (Standard Dynamic Range). Het mag hiermee duidelijk zijn dat SDR ietwat beperkter is dan HDR, maar zeker niet slecht. Het grote verschil is dat het detailniveau wat lager ligt doordat kleurgradaties minder duidelijk zijn. Desalniettemin levert de U27V4EA een prima kleurcontrast en een scherp en vooral helder beeld over het gehele scherm. Dit komt mede door het gebruik van een IPS Paneel, iets wat op vrijwel geen enkele 4K-monitor aanwezig is. Er zijn geen lichtere of donkere plekken te zien bij de overloop van kleuren waardoor het lekker rustig kijkt. Dit maakt het een prima 4K-monitor en toch betaalbaar.