Doorgaan naar artikel
Nothing ear (1)
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

De Nothing ear (1)-oordopjes bieden geen topprestatie, maar je krijgt wel goede oortjes voor de nette prijs. Hierdoor is het voor de meeste mensen een aanrader.

De Nothing ear (1) zijn draadloze oordopjes met een adviesprijs van €99,-. Het is het eerste product van het bedrijf Nothing, opgericht door OnePlus-oprichter Carl Pei. Deze betaalbare oordopjes moeten de competitie aangaan met bijvoorbeeld de AirPods van Apple tegen een betere prijs. Wij kregen de kans om de ear (1)-oortjes te testen: lees hier onze bevindingen.

Op het eerste oog valt aan het design van Nothing ear (1) op dat het oplaaddoosje en de oortjes zelf deels transparant zijn. Dit is heel tof, maar het kan wat druk ogen; je kunt namelijk enkele onderdelen gewoon zien zitten. Ook zie je de oordopjes liggen tijdens het draadloos opladen. Het doosje zelf is iets groter dan van andere fabrikanten, maar niet bijster verschillend. Een klein nadeel van de doorzichtige buitenkant van de case en de oortjes is dat het wel iets gevoeliger is voor krasjes, want die zie je sneller zitten.

Nothing ear (1) Foto: Joost Klein Middelink

In gebruik zijn de Nothing ear (1) oortjes erg handig. Je neemt het doosje mee, pakt de oortjes wanneer je ze nodig hebt en ze verbinden direct. Je kunt wisselen tussen drie modi: active noise cancelling, transparency en normaal. Bij de ANC kun je tussen twee standen intensiteit wisselen. Zo kun je zelf bepalen hoe intens de ruisonderdrukking moet zijn, afhankelijk van hoe stil je het wil hebben. Transparency zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden goed te verstaan zijn door deze te versterken.

Voor alle modi kun je ook een equalizer instellen voor een balans van geluid. Deze kun je grotendeels via de oortjes zelf doen, maar dit werkt het beste via de aparte ear (1)-app. Jammer is dat dit slechts voorgeprogrammeerde standen zijn en het niet volledig op eigen smaak in te stellen is.

De oortjes moeten ongeveer vier uur meegaan als je de ruisonderdrukking aanzet. Zonder de speciale modi kan je nog langer muziek beluisteren voordat je de oortjes in de case moet doen. Mocht je de oortjes kwijt zijn, kun je deze heel makkelijk via de app een geluid laten afspelen zodat je ze zou kunnen vinden.

Nothing ear (1) Foto: Joost Klein Middelink

Op de oordopjes kun je de besturing regelen van je apparaat, al is het soms even wennen waar je je vinger moet positioneren. Zo wilden wij dit op de oortjes zelf doen, maar het steeltje is waar de meeste bewegingen worden geregistreerd. Dit werkt grotendeels prima, al kwam het bij ons wel eens voor dat we drie keer tikten voor een volgend nummer en de muziek werd gepauzeerd (twee tikken). Helemaal soepel werkt de besturing niet, maar misschien is dat ook wat wennen.

Qua geluid doet de Nothing ear (1) het prima en alles klink helder. De oortjes hebben geen intens aanwezige bas of extreem zuiver geluid, maar van dergelijke apparatuur kun je dat ook niet verwachten. Voor een prijs van honderd euro krijg je echter wel een heel degelijk geluid. Een echte audiofiel moet verder kijken, maar voor het meeste alledaags gebruik is dit zeker een prima alternatief. De noise cancelling is niet vergelijkbaar met een apparaat van €300,- of meer, maar het werkt fijn genoeg voor de meest gangbare zaken.

Nothing ear (1) Foto: Joost Klein Middelink

Tijdens ons gebruik ervoeren wij kleine foutjes, namelijk dat volgens de app het oplaaddoosje al helemaal leeg zou zijn terwijl deze een uur daarvoor nog volledig opgeladen was. Ook wisselden de oortjes soms zelf van geluidsmodus of leek de noise cancelling- en transparency-modus hetzelfde geluid te bieden, wat normaliter niet het geval is. Mogelijk wordt dit nog opgelost met een update, want ondanks dat het zeldzaam voorkwam, is zoiets gewoon slordi.

De Nothing ear (1) biedt een mooie prijs-kwaliteit-verhouding met een goede audio-ervaring voor een schappelijke prijs. Je krijgt geen absolute topprestatie, maar voor alledaags gebruik is dit zeker een mooi apparaat om te gebruiken. Er lijken momenteel wat kleine kinderziektes te zijn, maar verder is het een prima bovengemiddeld device voor een nette prijs.