Doorgaan naar artikel
Ghost of Tsushima Director’s Cut
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Als je het ingewikkelde mysterie voor de upgrade hebt voltooid, blijft Ghost of Tsushima Director's Cut een geweldige game. De Iki Island-dlc is een prima aanvulling.

Ghost of Tsushima was een van de laatste grote PlayStation 4-titels die verscheen voor de release van de PlayStation 5. In deze game kruip je in de huid van Jin Sakai, een van de weinige overlevenden na de slachting van de binnenvallende Mongolen. Wij waren destijds razend enthousiast over het spel en dat werd nog beter nadat Suckerpunch de PlayStation 5-bezitters voorzag van een optie om in 60fps te spelen. Dat weerhoudt de ontwikkelaar er echter niet van om nu met een speciale Ghost of Tsushima Director’s Cut te komen voor de PlayStation 4 en 5, waarbij er ook een uitgebreide dlc genaamd Iki Island is toegevoegd. Is deze nieuwe editie de moeite waard?

Eerst gaan we even in op het doolhof dat Sony heeft gemaakt van het upgraden. Mocht je het origineel in bezit hebben, dan kun je voor € 19,99 upgraden naar de Director’s Cut op PlayStation 4. Wil je upgraden naar de PS5-versie, dan betaal je € 29,99. Koop je de Director’s Cut nieuw voor je PlayStation 4 en wil je later upgraden naar de next-gen-versie, dan kun je dat voor € 9,99 doen. Waar we inmiddels bijna gewend zijn aan gratis upgrades, maakt Sony het er in dit geval niet makkelijker op. De juist versie bemachtigen is bijna net zo lastig als het volledige spel voltooien.

Mocht je de puzzel uiteindelijk gelegd hebben, dan kun je je wel klaarmaken voor een nog steeds fantastische game. In de kern is er niet veel veranderd, behalve dan dat op de PlayStation 5 de laadtijden helemaal verdwenen zijn. Ook speel je in 4k met 60fps en is er ondersteuning voor de DualSense toegevoegd, waarbij je meer en duidelijker feedback krijgt op je acties. Vooral het trekken van je zwaard voelt erg bijzonder met de nieuwe controller.

Voor PlayStation 4-eigenaren is eigenlijk alleen de Iki Island-dlc een reden om te upgraden en dat lijkt misschien voor € 19,99 wat duur. Wel moeten we zeggen dat de dlc het geld waard is. Je bent zo vijftien uur verder en je krijgt een verhaal dat minstens zo interessant is als het hoofdverhaal. Op Iki krijgen we meer achtergrond over Jin en zijn vader en daarbij wordt ook een nieuwe Mongoolse vijand geïntroduceerd, genaamd Eagle, die hallucinerende middelen introduceert, wat zorgt voor de variatie ten opzichte van de basisgame. Wij hebben ons prima vermaakt op Iki, dat ook weer een feest is om te ontdekken.

Wanneer je de originele game nog niet in je bezit hebt, is er eigenlijk geen reden om niet alsnog deze editie te kopen. De game blijft fantastisch en zou eigenlijk door iedereen gespeeld moeten worden. Mocht je het origineel al wel tot en met gespeeld hebben, dan is de Iki Island-dlc het geld van de upgrade zeker waard als je nog niet uitgekeken bent op de samoeraiwereld van Ghost of Tsushima. Wel vinden we het kwalijk dat Sony zo’n zooitje heeft gemaakt van het hele upgrade-systeem.

Ghost of Tsushima Director’s Cut is exclusief voor de PlayStation 5 en PlayStation 4.