Doorgaan naar artikel
The Dark Pictures: House of Ashes
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

The Dark Pictures: House of Ashes is enorm spannend qua verhaal. Helaas zitten er nog steeds enige onhandigheden in die ook in de vorige twee delen zaten. Wij zijn wel benieuwd hoe het verhaal zal aflopen.

The Dark Pictures: House of Ashes is het derde deel in de serie over losstaande spannende verhalen. Wij mochten alvast een uur met de game aan de slag gaan, dat zich net na het begin afspeelt. In dit deel, dat zich afspeelt tegen het einde van de oorlog in Irak, belanden enkele soldaten in een ruïne en moeten ze zien te ontsnappen, niet zonder de nodige gevaren natuurlijk. Lees hier meer in onze preview.

The Dark Pictures: House of Ashes

The Dark Pictures: House of Ashes begint met het bouwen van de sfeer doordat we van verschillende perspectieven te maken krijgen met het onheil wat heerst in de ruïnes. We maken mee hoe onze personages in contact komen met het kwaad dat hier heerst en in het begin kunnen we nog vrij weinig anders dan wegrennen. Ondertussen gaat het natuurlijk niet allemaal van een leien dakje, want er zijn enkele momenten dat de mensen het moeilijk hebben.

Zonder al te veel weg te geven, moet je ook in dit deel soms beslissingen maken die gevolgen hebben voor de overlevingskans van sommige personages. De ene keer is het overduidelijk waardoor het mis kan gaan, de andere keer denk je mogelijk het juiste te doen waardoor iemand in gevaar komt. Doordat je niet kan weten welke consequenties jouw handelingen hebben, blijft de spanning immer aanwezig. Tijdens deze preview hebben we tweemaal de demo gedaan, elk op een andere manier om te kijken wat er veranderde. Helaas bleef het verhaal grotendeels hetzelfde en veranderde alleen de manier van contact tussen personages, op de belangrijke gesprekken na. Alleen bij cruciale momenten heb je invloed op het verdere gevolg, zoals het redden van iemand.

The Dark Pictures: House of Ashes

Het is jammer dat de besturing net zo houterig is als de vorige delen. Onze personages bewegen wat onwennig en blijven achter de meest onnozele dingen haken terwijl je er soepel omheen probeert te gaan. Daarbij lijken de personages soms wat onmenselijk. Ook hebben sommige personages het eerder over onderlinge relaties dan over de onheilspellende horror die om hun heen gebeurt. Dat voelt erg vreemd, aangezien er bijvoorbeeld een vers lijk gevonden wordt en het dan schijnbaar interessanter is om over de relatiebreuk te praten.

Daarbij zit je nog steeds grotendeels naar cutscenes te kijken waardoor wij overrompeld waren door de knoppen die we af en toe moesten indrukken. Zo kun je niet ontspannen een intense scène kijken, want het kan voorkomen dat je spontaan moet reageren. Tegelijkertijd nodigt het spel je uit te ontspannen vanwege de vele filmpjes die je voor je kiezen krijgt en is er niet bijster spannende gameplay bij de momenten dat je moet onderzoeken.

The Dark Pictures: House of Ashes lijkt wederom een spannend deel te worden in deze serie qua verhaal, maar ook met dezelfde irritaties die de vorige twee delen hadden. De besturing is best houterig, je zit vaker naar een cutscene te kijken dan echte gameplay wat voor missers kan zorgen en in onze preview leek de invloed op het verhaal minimaal. Zodoende zal het onderliggende verhaal best tof zijn, alleen hopen we dat de speelbaarheid iets hoger zal zijn.

The Dark Pictures: House of Ashes is voor deze preview gespeeld op de pc. De game zal ook verschijnen voor PlayStation 4/5 en Xbox One/Series X|S.