Doorgaan naar artikel
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

De Sony Xperia 1 III is een topapparaat van hoge kwaliteit en biedt een hoop opties qua fotomogelijkheden. Is foto's en video's maken niet wat je zoekt, dan is dit toestel misschien wat aan de dure kant voor wat je zoekt in een telefoon.

De Sony Xperia 1 III is het nieuwe paradepaardje van Sony. De voorganger is inmiddels een jaar geleden uitgekomen en vonden wij best goed. Sony vond het tijd voor een nieuw model en de verbeterde versie van de Xperia 1 II moet nog sterker en beter zijn dan zijn voorganger. Laten we dus snel testen of dat ook zo is.

Sony Xperia 1 III Foto: Joost Klein Middelink

Op het eerste oog valt op dat het toestel wat smaller en langer is. Dat is vooral te danken aan het feit dat deze serie telefoons een beeldverhouding van 21:9 hebben. Aan de buitenkant zit een mooie aluminium behuizing met aan een enkele kant de volumeknoppen, de vingerafdrukscanner en tevens de aan/uit-knop, de Google Assisant-knop en de sluiter-knop die volledig toegewijd is aan cameragebruik. Bovenin het vrijwel seamless 4k OLED-scherm zit de voorcamera en achterop zitten de camera’s met Zeiss T*-lenzen en toebehoren. Helaas steekt deze wat uit waardoor de telefoon niet vlak op zijn rug kan liggen en dus een kantelpunt heeft.

Qua software draait de Xperia 1 III op Android X voor een razendsnelle ervaring, mede dankzij de Snapdragon 888-processor en geheugen. Apps zijn vrijwel direct gestart, games draaien zonder horten en stoten en 4k-films vloeien over het scherm met een verversingsnelheid van 120Hz. Het toestel zelf is water- en stofdicht, kan draadloos opladen, beschikt over 3D-audio en bevat een windfilter voor opnames voor kraakheldere kwaliteit. Het is overduidelijk dat dit de topklasse is van Sony en dat is goed te merken bij gebruik.

De focus van Sony-toestellen ligt vaak bij fotografie en dat is ook hier het geval. Met de camera’s en de interne software kun je alles wat een fototoestel in een hogere klasse zou kunnen. Alles is af te stellen zoals je dat van een professioneel fotoapparaat kunt verwachten, zoals witbalans, focus, sluitertijd, ISO-instellingen en nog veel meer. Op deze manier kun je altijd voor de perfecte foto gaan. Voor de gemiddelde leek is er gelukkig ook nog de basic-modus waarbij de camera grotendeels werkt zoals de meeste smartphones het aanpakken.

Sony Xperia 1 III Foto: Joost Klein Middelink

Er zijn kleine, en vooral persoonlijke, kritische punten zoals dat ondanks de mooie strakke afwerking, de telefoon erg glad in de hand ligt. Zodoende lijkt deze bij bepaalde handelingen makkelijk te bewegen, wat in onoplettende momenten kan resulteren in een val. Ook lijkt de prijs flink hoog voor wat de gemiddelde persoon met een smartphone zou willen. Liefhebbers van uitgebreide foto-modi zullen wel de meerwaarde van de telefoon zien.

De Sony Xperia III is een prachtig apparaat met een hoop functies en uitgebreide opties. De adviesprijs van € 1.299 is te begrijpen voor alle mogelijkheden die het toestel biedt, maar zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn. Zodoende zouden we het apparaat absoluut aanraden als je alles uit een telefoon wil halen en ook als vervanger van een fototoestel wil inzetten. Ben je op zoek naar een uitgebreide smartphone met een hoop opties, maar ben je minder geïnteresseerd in foto- en videomogelijkheden, dan raden wij aan om een ander toestel te halen.

Sony Xperia 1 III Foto: Joost Klein Middelink