Doorgaan naar artikel
Sony WF-1000XM4
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Hoewel de Sony WF-1000XM4 behoorlijk prijzig is, krijg je wel waar voor je geld. Als we kijken naar de geluidskwaliteit en aanwezige noise cancelling dan zijn er maar weinig vergelijkbare modellen op dit moment. Het enige nadeel is dat de oordopjes mogelijk niet voor iedereen even prettig in de oren kan zitten, vooral bij bewegingen en langere draagtijd.

De 1000XM-serie van Sony weet al jaren hoge ogen te gooien en is erg populair. Vooral de koptelefoon verkoopt erg goed en biedt op verschillende vlakken uitstekende kwaliteit. Over de oordopjes in de serie verschillen de meningen een beetje. Recent is er een nieuw model in de serie uitgebracht en wat wij van deze Sony WF-1000XM4 vinden, lees je in deze review.

Er zijn inmiddels flink wat modellen verkrijgbaar als we het hebben over volledig draadloze oordopjes. Enkele populaire high-end-modellen zijn de Apple AirPods, Samsung Galaxy Buds en de Sony WF-1000XM-serie. Voor deze review hebben we de WF-1000XM4 aan de tand mogen voelen. Bij het openen zien we direct dat het uiterlijk onder handen is genomen. Zo is dit model een stuk compacter dan zijn voorganger en heeft het een compleet ander design. Ook het gewicht is iets naar beneden gebracht, maar dit is niet echt noemenswaardig of merkbaar. De oordopjes zijn leverbaar in het zilver of in het zwart en zijn beide gecombineerd met gouden tinten, iets wat ze al langer toepassen in deze serie. Het levert een strak en chique design op en straalt kwaliteit uit. Ook de case, waar je uiteraard de dopjes ook mee kunt opladen, is compacter dan voorheen.

Sony WF-1000XM4

Net als bij veel andere modellen worden er ook bij de WF-1000XM4 meerdere dopjes geleverd in verschillende maten. Er is hiervoor gebruik gemaakt van foam-dopjes in plaats van siliconen. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee, namelijk dat deze beter afsluiten in je oor waardoor er minder geluid verloren gaat en dat ze beter in je oor passen. Dit laatste puntje geldt overigens niet voor iedereen. Tijdens het dragen en bewegen, zoals wandelen of hardlopen, gingen de dopjes merkbaar losser zitten en vielen ze soms bijna uit. Dit zal overigens wel per oor verschillen en zal het voor de meeste mensen geen probleem zijn. De keerzijde van de foam-dopjes is dat ze sneller slijten dan de siliconen-uitvoering. Verder is de Sony WF-1000XM4 voorzien van het IPX4-certificaat. Dit houdt in dat ze niet volledig stof- en waterdicht zijn, maar wel een flinke bui kunnen overleven.

Sony WF-1000XM4

Als we kijken naar de geluidskwaliteit dan is dit, zoals we van de serie kennen, uitstekend. De klanken komen op alle vlakken goed binnen en zijn zelfs te finetunen zoals jij ze graag het liefste hebt. Er is een goede bass aanwezig ter ondersteuning en ook bij hoger volume klinkt alles haarscherp zonder vervormingen. De aanwezige noise cancelling doet ook goed zijn werk, al is deze niet te vergelijken met zijn grote broer, de Sony WH-1000XM4. Middels de bijbehorende uitgebreide app kan je veel informatie ophalen, maar ook instellingen aanpassen. Zo kan je onder andere de adaptieve geluidsregeling instellen, maar ook de actieve noise cancelling, omgevingsgeluidmodus en uiteraard de geluidsinstellingen zelf. Zo zijn er verschillende instelmogelijkheden voor de equalizer en kun je deze opslaan in verschillende profielen.

Sony WF-1000XM4

De Sony WF-1000XM4 is net als voorgaande modellen behoorlijk prijzig. Nu is Sony hierin niet de enige, want de prijzen van de high-end modellen liggen over het algemeen allemaal wel boven de €200. Maar met een adviesprijs van €280,- zijn deze oordopjes toch behoorlijk duur. Je krijgt daarbij wel een degelijke set draadloze oordopjes met een fantastisch geluid. Wat overigens wel ontbreekt is de multipoint bluetooth-functionaliteit. Hiermee is het mogelijk om meerdere apparaten tegelijk te koppelen en te gebruiken. Zo zou je tijdens het muziek luisteren op je laptop toch een telefoontje kunnen aannemen vanaf je telefoon of notificaties horen. Een schrale troost is dat vrijwel geen enkele oordopjes over deze functionaliteit beschikt. De aanwezige accu is goed voor ongeveer tien uur wanneer de noise cancelling is ingeschakeld. Wanneer deze functie is uitgeschakeld gaat de accu wat langer mee.

Al met al heeft Sony hun vorige vlaggenschip weten te overtreffen met dit nieuwe model en gaat daarmee vol de concurrentie aan met andere modellen.