Doorgaan naar artikel
OlliOlli World
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

OlliOlli World is precies wat we ervan verwachten; een strakke en levendige skategame die zowel casual spelers als keiharde strijders voor de topscore opties biedt om te kunnen genieten van het spel.

De OlliOlli-serie draait om skateboarden in toffe gebieden en coole trucs doen met strakke en relatief simpele besturing. Halverwege vorig jaar werd het nieuwste deel aangekondigd, OlliOlli World, en wij mochten vlak voor de jaarwisseling een previewsessie spelen. Inmiddels komt de game bijna uit op 8 februari en mochten we opnieuw een poging wagen aan de skategame, uitgebreider dan ooit.

Voor mensen die de spellen uit de reeks nog nooit hebben gedaan, OlliOlli draait om skateboarden. Dat wil zeggen dat je van links naar rechts gaat – en soms andersom – terwijl je langs verschillende sprongen, rails en muren gaat waarbij je toffe trucs kunt uitvoeren. OlliOlli World zit in een geheel nieuw jasje en vertelt ook het verhaal van Gnarvana, een heilig gebied waar je ultieme skatedroom uit zou komen. Het is aan ons om de nieuwe skatetovenaar te worden om Gnarvana te kunnen bereiken.

OlliOlli World

Ten opzichte van de previewsessie van vorig jaar is er niet bijster veel veranderd, behalve dat de game in zijn volledigheid beter en strakker aanvoelt. De besturing was al vloeiend, maar lijkt nu nog soepeler te gaan, iets waar de serie veel lof voor krijgt. Je gebruikt een knop om jezelf voort te duwen en de stick om te springen en trucjes te doen. Dat is eigenlijk het enige wat je hoeft te weten. Doordat de besturing zo simpel is, wekt de game de illusie dat het vet makkelijk is, maar dat is het natuurlijk niet.

Je kan veel van onze impressie lezen in onze preview en de kleine beetjes kritiek die we hadden lijkt in deze versie vrijwel weggevaagd. We konden alle gebieden ontdekken, kregen overal uitleg over in-game – wanneer het gepast was – en bood verschillende soorten level-types, waardoor het niet snel ging vervelen. Pas na twee hele werelden te hebben gespeeld hadden we pas het idee om even te pauzeren. Door de verschillende paden die je af kan gaan, de extra uitdagingen die elk level heeft en vrij te spelen outfits nodigt OlliOlli World je uit om meerdere keren te spelen en van alles te proberen om die hoogste score maar te halen. De ene uitdaging is relatief makkelijk en de ander zorgt ervoor dat je bijna pixelprecisie nodig hebt.

OlliOlli World

We hebben nog wel wat kleine opmerkingen, namelijk als eerst de animaties. Tijdens introducties en afsluitingen van levels leken de personages erg haperende animaties te hebben, wellicht omdat de gegevens werden verwerkt, maar op een PlayStation 5 zou dat weinig problematiek moeten opleveren. Zodra het laden voorbij was overigens, verliepen de animaties wel gewoon vloeiend.

Als tweede vonden we dat je bij langere speelsessies wel veel van hetzelfde doet. De omgevingen zijn prachtig en ook erg gevarieerd, maar gezien je met een bloedgang er langs heen vliegt en je eigenlijk je moet concentreren op wat er voor je gebeurt, krijg je er maar de helft van mee. Zodoende ben je ook vooral dezelfde dingen aan het doen; skaten, springen en trucs. Dat is natuurlijk de essentie van dit spel, maar zoals eerder aangegeven, uiteindelijk moet je wel even pauzeren zodat je later weer met hernieuwde concentratie kan beginnen. Later krijg je wel meer obstakels voor je kiezen en moet je jezelf ook uitdagen om bepaalde sprongen te maken, maar in de kern is het allemaal hetzelfde.

Uiteindelijk bevestigde deze previewsessie onze verwachtingen dat OlliOlli World een geweldige skategame is voor liefhebbers van arcade gameplay en strakke controls. De instapdrempel is lekker laag, maar het plafond is enorm hoog en zodoende zal de game genoeg plezier bieden voor een hoop mensen. Je kan zowel lekker casual een beetje skaten of keihard grinden voor die topscore, de game biedt het allemaal. Wat ons betreft een zeer vermakelijke game voor skateliefhebbers.

OlliOlli World is voor deze preview gespeeld op de PlayStation 5. De game zal ook verkrijgbaar worden op PlayStation 4, Xbox One | Series X/S, Nintendo Switch en pc.