Doorgaan naar artikel
Shamans
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Shamans is een tof slagenspel met de intrige van verborgen rollen. Grafisch ziet het er top uit en het speelt lekker weg. Het is absoluut een aanrader voor liefhebbers van slagenspellen en verborgen rollen-spellen.

Shamans combineert een hoop elementen van andere spellen. Het is een slagenspel waarbij twee concurerende teams elkaar moeten zien af te troeven om de meeste punten te winnen. Wij mochten het spel uitproberen en hier kun je lezen wat onze ervaring is van dit spannende kaartspel.

Shamans Foto: Joost Klein Middelink

In Shamans zijn de teams verdeeld in sjamanen en schaduwen die tegen elkaar proberen te strijden. De sjamanen weten echter niet wie de schaduwen zijn die de boel proberen te saboteren. Het spel wordt een aantal rondes gespeeld, waarbij spelers beide rollen zouden kunnen vervullen gedurende een speelsessie. De sjamanen proberen alle kaarten weg te spelen of de schaduwen te elimineren, terwijl de schaduwen de goede spelers willen doden of de maan bereiken op de voortgangstegel door de maanpion te bewegen.

Grafisch ziet het spel er erg mooi afgewerkt uit. De rollenkaarten hebben een beetje reliëf met glans, de tekeningen zijn erg gedetailleerd en de vormgeving van het spel is zowel minimalistisch als kleurrijk. De afbeeldingen van de kaarten en het speelbord stralen een natuurlijke spiritualiteit uit, wat volledig past bij het thema.

De rondes worden gespeeld doordat de startspeler een kaart oplegt. In theorie is Shamans een slagenspel. De andere spelers kunnen een kaart spelen met dezelfde kleur of niet. Doen ze dat wel, dan kunnen ze eventueel een vaardigheid krijgen of de volgende ronde startspeler zijn. Kunnen ze dat niet, dan gaat de maanpion een stapje vooruit, wat in het voordeel is voor de schaduwen. Soms kan je niet anders, waardoor de verdenkingen al snel beginnen te komen.

Shamans Foto: Joost Klein Middelink

Nadat iedereen zijn of haar kaart heeft gespeeld, wordt gekeken wie de hoogste kaart had van de gevraagde kleur. Diegene is dan de startspeler voor de volgende ronde. De speler met de laagste kaart uit die kleur mag een van de fiches pakken die op het speelbord liggen. Zit de kleur vol, dan mag diegene met de hoogste kaart de actie uitvoeren die bij de volle kleur staat. Heeft iemand een dolk-fiche, dan mag deze speler een andere speler elimineren.

De kracht van Shamans zit hem vooral in het feit dat er tussendoor van alles kan gebeuren dat het spel beïnvloedt. Zo zijn er fiches waarmee je bekend moet maken wat je rol is (schaduw of sjamaan), een ander kan doden of zelfs van rol kan wisselen. Als je dan publiekelijk hebt gemaakt dat je een schaduw bent, waardoor iedereen jou wil elimineren, kan je je rol ook wisselen met een andere speler, waardoor jij ineens een sjamaan zou kunnen zijn.

Shamans is een tof spel dat verschillende onderdelen uit bekende spellen combineert: het simpele doch diepgaande concept van een slagenspel, de intrige en spanning van de verborgen rollen en het tactische van het elimineren van spelers. Zodoende is het een zeer geschikt spel om met een groepje spelers te doen, aangezien er veel variatie en uitdaging is zonder al te hoge instap.

Shamans Foto: Joost Klein Middelink