Doorgaan naar artikel
The Cruel King and the Great Hero
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

The Cruel King and the Great Hero is een prachtig modern sprookje, maar de gameplay is zo standaard als een JRPG maar kan zijn.

In 2019 verscheen The Liar Princess and the Blind Prince, een prachtig modern sprookje van Nippon Ichi Software. Wij waren destijds zo gecharmeerd van die game dat wij heel erg uitkeken naar The Cruel King and the Great Hero. Inmiddels hebben wij de nodige uren met deze game doorgebracht en kun je hieronder lezen of het ons bevallen is.

The Cruel King and the Great Hero draait om het meisje Yuu. Ze heeft geen ouders meer, want haar vader is als held gestorven tijdens de grote oorlog. Gelukkig stond ze er niet alleen voor en is ze opgevoed door een enorme draak, de Dragon King. Hij vertelt haar de mooiste verhalen over haar vader en dat doet haar besluiten om er zelf ook op uit te trekken en een held te worden. Gelukkig laat de Dragon King haar niet in de steek en blijft hij altijd een oogje in het zeil houden op de achtergrond.

Het verhaal is eigenlijk waar het om draait. Dit wordt verteld middels cutscenes, maar het meeste nog tijdens dialogen die je hebt met de verschillende wezens die je tegenkomst. De band tussen Yuu en de Dragon King is bijzonder en dat komt in alles terug. De twee slapen samen, hij helpt haar tijdens gevechten en om obstakels te overwinnen. Het is lastig om geen band te krijgen met de twee. Ook de bijzondere stijl die we eerder hebben gezien in The Liar Princess and the Blind Prince, helpt daarin natuurlijk mee. Ook deze keer voelt het weer als een prachtig modern sprookje.

Helaas is de gameplay deze keer een stuk minder. The Cruel King and the Great Hero is namelijk een JRPG en dat had natuurlijk heel leuk kunnen zijn. Jammergenoeg is het de meest standaard JRPG die je ooit hebt gezien. De gevechten zijn turn-based, maar echt heel erg lastig zal het nooit worden. Je kunt de standaard dingen doen, zoals een simpele aanval, verdedigen, speciale aanval uitvoeren of een item tot je nemen. Het is niks dat we niet eerder hebben gezien en veel games doen het ook nog eens beter. Nu was dit niet zo’n heel groot probleem als het gewoon een beetje saai was, maar de gevechten komen zo vaak en zo enorm willekeurig dat het op een gegeven moment meer vervelend dan saai begint te worden. Soms hoef je maar een paar stappen te zetten en beland je weer in het volgende gevecht.

Tijdens de normale gevechten zie je ongeveer hoe vaak je een tegenstander moet raken voordat deze verslagen is. Helaas is het bij de baasgevechten zo dat je dit niet kunt zien en dus geen enkel idee hebt of je al bijna gewonnen hebt of niet. Dit maakt het enorm lastig om een bepaalde strategie te kiezen, behalve die van rammen en items tot je nemen. Dit is echt heel erg jammer, want de gameplay doet uiteindelijk zoveel afbreuk aan het prachtige verhaal en de mooie band tussen Yuu en de Dragon King.

The Cruel King and the Great Hero heeft net zoals de vorige game een prachtige tekenstijl en je leeft echt mee met Yuu en de Dragon King. Helaas is de gameplay behoorlijk saai en zijn er te veel willekeurige gevechten. Het is niet zo dat deze game heel erg slecht is, maar de hoge verwachtingen die wij hadden na het spelen van The Liar Princess and the Blind Prince worden niet waargemaakt.

The Cruel King and the Great Hero is voor deze review gespeeld op de Nintendo Switch. De game is verder verkrijgbaar voor de PlayStation 4.