Doorgaan naar artikel
Grand Theft Auto V currentgen-versie
Erwin Voorn
Erwin Voorn
Eindredacteur
Profiel

Conclusie

De grafische- en quality-of-life-verbeteringen, korte laadtijden en de mogelijkheid om de game in 60fps te spelen, zorgen ervoor dat deze currentgen-versie genoeg nieuwigheid met zich meebrengt. Daarnaast blijft Grand Theft Auto V gewoon een toffe game.

In 2013 bracht Rockstar Grand Theft Auto V uit voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De toenmalige nieuwe generatie consoles waren toen net uitgebracht en een jaar later kwam de game dan ook naar de PlayStation 4 en Xbox One. In 2015 konden dan eindelijk ook de pc-gamers het avontuur van Michael, Trevor en Franklin gaan beleven. Nu, zo’n negen jaar na de release van de originele versie, brengt Rockstar GTA V opnieuw uit, maar dan voor de PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Menig gamer zal met gefronste wenkbrauwen het nieuws tot zich hebben genomen dat GTA V weer opnieuw uitgebracht zou worden. En dat is natuurlijk best logisch. In bijna tien jaar tijd heeft Rockstar behoudens dit huidige deel in de GTA-reeks, alleen Red Dead Redemption 2 en GTA: The Trilogy uitgebracht. Die laatste is zelfs een remaster van drie oudere GTA-delen. Dat is dus bar weinig en veel gamers willen gewoon iets nieuws van de ontwikkelaar zien. Aan de andere kant is deze vernieuwde versie een logische zet. Grand Theft Auto V, en dan met name GTA Online, is nog altijd razend populair en staat nog zo’n beetje wekelijks hoog in diverse lijstjes. Voor Rockstar dus de uitgelezen mogelijkheid om nog een aantal miljoenen extra exemplaren en de nodige shark-kaarten (in-game geld voor GTA Online) te verkopen voordat men definitief de focus legt op GTA 6.

Voor wie destijds geen interesse had in de game of simpelweg nog te jong was om het te spelen, zullen we even kort het verhaal opsommen. Een overval loopt volledig in de soep en Michael en Trevor moeten zich een tijdje koest houden. Daarna verschuift het verhaal naar Los Santos en zijn we enkele jaren verder. Hier maken we dan kennis met Franklin. Uiteindelijk zal het lot bepalen dat de paden van de drie mannen elkaar gaan kruisen en ze belanden dan ook in een nieuw avontuur, waarin het plannen en plegen van een aantal overvallen centraal staat.

Maar wat voegt deze nieuwe versie allemaal toe ten opzichte van de vorige versies? Qua nieuwe content is het simpel: helemaal niets. De verbeteringen liggen dan ook op het grafische en technische vlak. Deze currentgen-versie van Grand Theft Auto V heeft drie grafische modi om uit te kiezen. De game begint standaard in de Fidelity-modus. Dit geeft een 4k-resolutie en ray-tracing, maar zal de framerate vergrendelen op 30fps. De Perfomance-modus heeft de laagste resolutie en geen ray-tracing, maar daarmee kan de game wel in 60fps gespeeld worden. Speciaal voor de PlayStation 5 en Xbox Series X is er ook nog de Performance RT-modus. Deze verhoogt de resolutie naar upscaled 4k, heeft 60fps én ray-tracing.

Ongeacht welke modus je kiest, oogt Los Santos (Rockstars versie van de Amerikaanse stad Los Angeles) fris en fruitig, wat ook de sfeer ten goede komt. Het is dan ook genieten geblazen om door de stad en naastgelegen omgeving te wandelen of rijden, zeker als je het spel destijds alleen op de PS3 of Xbox 360 hebt gespeeld. Vooral de mogelijkheid om de game in 60fps te spelen voegt veel toe. Het lopen, rijden en schieten verloopt net even iets sneller, intuïtiever en soepeler dan wanneer je het spel in 30fps speelt, al blijft het trage karakter van het lopen en draaien met de hoofdpersonages aanwezig. Rockstar staat er om bekend om met een andere controllerschema te komen dan wat gebruikelijk is in openwereldgames, waardoor we altijd weer even moeten wennen aan de besturing van ons personage.

Naast alle quality-of-life-verbeteringen, is er nog een onderdeel dat sterk verbeterd is: de laadtijden. Dit is sowieso het sterkste punt van de huidige generatie consoles. Vroeger wisten we natuurlijk niet beter, maar wat zijn we blij dat we niet langer minstens een minuut hoeven te wachten voordat de spelwereld helemaal is ingeladen. En dat natuurlijk elke keer wanneer we de game opstartte, een savefile gingen laden of dood gingen. We hebben tientallen uren aan toffe gameplay voorgeschoteld gekregen, maar daarvan ook vele minuten naar laadschermen zitten staren. De game laadt nu behoorlijk snel en de Xbox Series-versie maakt gebruik van de Quick Resume-functie.

De grootste teleurstelling van Grand Theft Auto V is dat er nooit nieuwe content voor het verhaal is verschenen. The Lost and the Damned en The Ballad of Gay Tony waren twee fantastische uitbreidingen voor GTA IV. Toen we GTA V dan ook al die jaren geleden gekocht hadden, keken we al uit naar de aankomende DLC. Uiteindelijk werd alles anders toen GTA Online razend populair werd en Rockstar een miljardenstroom aan inkomsten zag binnenkomen. In de negen jaar is er dan ook een karrevracht aan extra content verschenen voor de onlinewereld van GTA V. De focus ligt dan ook vanzelfsprekend op GTA Online en dat merk je ook wanneer je deze currentgen-versie in zijn volledigheid koopt. Tijdens het installatieproces werd de verhaalmodus aangeduid als een add-on voor GTA Online en na de installatie krijg je een tegel van de onlinewereld te zien. Na het opstarten van de game kun je dan kiezen voor GTA Online of de verhaalmodus van GTA V zelf.

Door het uitblijven van nieuwe content ontbreekt natuurlijk de noodzaak om Grand Theft Auto V aan te schaffen als je het verhaal al minimaal één keer hebt doorlopen. Wel geven de grafische- en quality-of-life-verbeteringen, kortere laadtijden en de mogelijkheid om het spel in 60fps te spelen deze currentgen-versie net genoeg nieuwigheid mee om interessant genoeg te zijn voor de ware liefhebbers. Voor nieuwkomers is dit dan ook het perfecte moment om aan de game te beginnen, zeker nu je het spel voor €10,-/€20.- (afhankelijk van je platform) kunt aanschaffen. Wat je ervoor terugkrijgt is een heerlijk verhaal vol bizarre situaties en merkwaardige personages. Tevens wacht er een intrigerende wereld om te verkennen, met tal van nevenactiviteiten zodat je je geen moment hoeft te vervelen. Wacht dan niet te lang, want vanaf 14 juni gaat het prijskaartje flink omhoog en zal het volledige pakket €40,- kosten.

Grand Theft Auto V is voor deze review gespeeld op de Xbox Series. Deze currentgen-versie is digitaal verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Een fysieke editie volgt in april.